Хиляди добричлии отбелязаха Денят на българската просвета и култура

Размер на шрифта: a | a | a 17:12 24 май 2016
Автор: Пламен Николов
Хиляди добричлии се стекоха още в ранните сутрешни часове вчера за да отбележат най-българския, най-тачения и безспорен назад в годините, десетилетията и вековете празник – Денят на светите братя Кирил и Методий, създали българската писменост, която именно от нашите земи се разпространни из всички славянски народи. 
Празничният ден в града ни започна с тържества в учебните заведения. В 9 ч. в храм “Свети Георги” бе отслужен благодарствен молебен. След това тържествата продължиха на площад “Свобода”.
Всеки ден на 24 май се събираме, обединени от необикновената и могъща сила на буквите, която ни съхранява вече 12 века и ни е запазила през вековете. Делото на светите братя е не само подвиг, като войни на духа те дават на народа ни най-мощното оръжие срещу забравата – писмеността. Когато княз Борис приема учениците им той не просто прави ход на далновиден владетел. С делото на княза покръстител България влиза в човешката цивилизация – той дава възможност на българите да имат своя културна памет и идентичност. Мъдрите последователи на първосветителите съхраняват тази памет и дават възможност и на други народи да имат свое четмо и писмо, отбеляза в словото си кметът на Добрич Йордан Йорданов. Учителите днес стават част от духовния подвиг на светите седмочисленици, възпитавайки подрастващите поколения. Културните дейци отстояват правото на българска културна самобитност. Празнуваме силата на човешкия дух, родил най-красивото и възвишеното – писменото слово. Просветата може да воюва с пошлото и бездуховното, да пренася през вековете. Словото е най-сигурното оръжие срещу мрака. Ние имаме древна история, уникална култура и памет българска, защото народът ни е пренесъл през вековете Словото, създадено от солунските братя и претворено през вековете от безбройните просветители. Днес българската кирилица е една от азбуките на ЕС, а нашите културни ценности са част от световната цивилизация. Буквите продължават да ни съхраняват, каза градоначалникът.
Знаменосците от випуск 2015/2016 г. предадоха знамената на учебните заведения на следващите зрелостници, които ще завършат средното си образование догодина. 
По традиция празничното шествие бе поведено от иконата на Светите братя Кирил и Методий, която е над стогодишна. Веднага след нея по центъра на Добрич преминаха кметът, екипа му и официалните лица, сред които бяха народните представители проф. Иван Станков и Живко Мартинов. Първи по площада дефилираха възпитаниците на Хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” – наследник на Първото класно училище, създадено в града ни през Възраждането. След тях преминаха най-малките – малчуганите от детските градини в областта. Под бурните аплодисменти на присъстващите едно след друго минаваха възпитаниците на учебните заведения, бъдещето на Добрич, което трябва да задържим в града ни. Сред участниците в шествието имаше и випуски на завършили преди десетилетия възпитаници на добричките школа. 
Празникът продължи с концерт на Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа” на площад “Свобода”. В 12 ч. Духовият оркестър изнесе празничен концерт в градския парк. Вечерта на сцената до розариума в парка се изявиха музикални таланти от СОУ “Св. Климент Охридски”. Концертът на младите музиканти завърши с дискотека на открито. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.