Грипна епидемия обявиха в Добричка област

Учениците в Добрич, Каварна, Балчик и Ген. Тошево излизат във ваканция, отменят се всички масови мероприятия

Размер на шрифта: a | a | a 21:36 27 януари 2015
Автор: Галина Михайлова
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – град Добрич обяви вчера грипна епидемия на територията на цялата Добричка област. Това се реши на заседание на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и острите респираторни заболявания. Заради увеличения брой на заболелите от грипни вируси на територията на общините Добрич, Генерал Тошево, Каварна и Балчик и по препоръка на РЗИ – Добрич, кметовете на тези четири общини обявиха грипна ваканция за учениците, която ще продължи от днес до 30 януари. Заповед за това вчера първо бе издадена от кмета на Каварна Цонко Цонев, а по-късно от кмета на Добрич Детелина Николова и колегите им от останалите две общини. Заповедите са съгласувани с началника на Регионалния инспекторат по образование (РИО) в Добрич Любомир Тодоров, който потвърди пред ДТ информацията и заяви, че в тези четири общини само за ден е отчетено рязко повишение на броя заболели от ОРЗ и грип ученици. По информация на РИО заболеваемостта сред учениците на територията на община Каварна е с най-високо ниво – 29,5%, над 22% са те в училищата в Балчик, 20% - в Ген. Тошево и над 19 на сто в Добрич. Продължава да се следи ситуацията в общините Крушари, Шабла и Добричка, добави Тодоров.
От Община Каварна съобщават, че освен в общинските училища се преустановяват до 30 януари учебните занятия и в Общинския детски комплекс в крайморския град. По информация на Община Каварна вчера е имало училища, в който от 40%  до 50 % от децата са болни. Средната заболеваемост за деня за общинските училища е била над 27 % с тенденции да продължава да се  увеличава. Ръст в заболеваемостта има и сред персонала в учебните заведения. Детските градини и детската ясла ще продължат да работят, но няма да се допускат болни деца, поясняват от Община Каварна.
Поради увеличаване броя на заболелите от остри респираторни заболявания във всички училища на територията на град Добрич, както и регистрирания голям брой ученици, отсъстващи от учебни занятия от днес до 30 януари са преустановени учебните занятия във всички училища в Добрич, гласи заповедта на Детелина Николова. Кметът също подчертава, че с отворени врати остават социалните заведения, детските ясли и градини, но в тях ще се извършва строг сутрешен филтър от медицинските специалисти.
Според информацията на РЗИ – Добрич относно обявената грипна епидемия на територията на областта, през последната седмица в град Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип. В периода  от 5 до 11 януари в практиките за първична медицинска помощ са регистрирани 96 заболели, а от 12 до 18 януари - 122 заболели. В следващата седмица продължава да нараства нивото на средна заболеваемост. Така от 19 до 25 януари са регистрирани 160 заболели и има  доказани положителни проби за грипен вирус тип А.  С много високо ниво на заболеваемост са възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14 г., уточняват от РЗИ.
Решението за обявяване на грипната епидемия е взето след обсъждане на информацията, постъпила от лечебните заведения в областта. Отчетен е и увеличения брой на хоспитализираните пациенти заради ОРЗ, пневмония и други усложнения, свързани с грипа, както и увеличения брой  на потърсилите медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич през последната седмица. Взета е предвид информацията от РИО - Добрич за отсъстващите ученици от учебни занятия.
Обявената от днес грипна епидемия предвижда: осигуряване на медицинско обслужване на тежко болните и по домовете; преустановяване на профилактични прегледи и имунизации, планови консултации на здрави бременни и кърмачета; преустановяване на плановите операции и на посещенията в стационарите в лечебните заведения.
МБАЛ трябва да създаде необходимата организация за увеличаване капацитета за прием на лица с диагноза грип и усложненията му.
От днес се преустановяват всички масови мероприятия, за да се избягнат  контактите между болни и здрави.

    

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.