Областният управител на Добрич Недко Марчев, който участва в работната среща, похвали общините в областта за активността им в кампанията през 2013 г.
Снимка: Григор Маринов

Голямото чистене на България тази година е на 26 април

Общините в Добричко получиха грамоти за приноса си към екоакцията през 2013 г.

Размер на шрифта: a | a | a 19:10 18 февруари 2014
Автор: ДТ
Същинското събитие от кампанията “Да изчистим България за един ден” през 2014 г. ще се проведе на 26 април. Работна среща по подготовка на кампанията се състоя вчера в Областната администрация на Добрич. Резултатите, постигнати през 2013 г., както и насоките за работи по екоинициативата представи  мениджърът на проекта Мария Лазарова.
За приноса си към кампанията “Да изчистим България за един ден” през 2013 г. грамоти получиха всички общини в Добричка област. Като отличници с много добри резулати бяха определени Каварна, Балчик и Добрич, които се включват в екоакцията за втора поредна година. На общия фон в страната Добричка област се отличава и с проведената през юли 2013 г. първа регионална акция за почистване на Черноморието. Данните показват, че тогава са изчистени и то за първи път 70% от неохраняемите плажове на Черно море.
На срещата вчера бе напомнено, че сред 110 държави в света, в които са се провеждали подобни инициативи за почистване в рамките на ден, България е на престижното второ място след Швеция, изпреварвайки страни като Румъния, Албания, Украйна и др. Това признание е заради мащабността на кампанията през 2013 г., когато в екоакцията през април са се включили 375 000 доброволци, с 52 000 българи повече в сравнение с 2012 г., каза Лазарова. Активността в Добричка област е 7 на сто. Тя е удвоена в сравнение с година по-рано и е над средната за страната (4,8%). В екоакцията са се включили 16 555 доброволци от Добричко, а това ни нарежда на шесто място в страната. Отличникът е община Силистра. В почистването на терени в Добричка област са взели участие 179 фирми и ведомства, 63 училища и четири неправителствени организации. Те са изчистили 39 нерегламентирани сметища и 44 терени със замърсявания.
Около 3 000 сигнала за замърсявания в страната са получени през 2013 г. Не се отчита сериозна разлика в броя им в сравнение с 2012 г., но има спад в броя на замърсените зони, за които сигнализират гражданите, каза Лазарова. Друг положителен момент е, че сигналите се отнасят основно за замърсявания с леки битови отпадъци, а не за индустриални, поясни мениджърът на проекта.
Тя добави, че освен реалното почистване на терени, една от важните цели на кампанията е да се постигне промяна в съзнанието на хората.
Предстои актуализация и разширяване на партньорската мрежа, организирането на нови информационни събития и привличане на доброволци. Маркирането на замърсените терени, които ще бъдат включени в кампанията “Да изчистим България за един ден” през 2014 г. ще се извърши в началото на април.
Участниците в работната среща вчера дискутираха актуални теми, свързани с организирането на акциите по места, проучването на замърсените зони и незаконните сметища.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.