ГЕРБ оспорва резултатите от изборите в Добрич

Предпочитанията разместиха листите, избрани общински съветници се отказват

Размер на шрифта: a | a | a 19:34 27 октомври 2015
Автор: Пламен Николов
Партия ГЕРБ е внесла чрез пълномощника си – народния представител Живко Мартинов жалба в Общинската избирателна комисия, с която оспорват обявените резултати от изборите за кмет на Добрич и за общински съветници. От ГЕРБ настояват за ръчно преброяване на бюлетините, като смятат, че са допуснати фактически грешки, има сгрешени протоколи и неправилно отчетени недействителни бюлетини, които оказват влияние върху резултата от вота. Като пример в подкрепа на твърденията си от ГЕРБ посочват явна фактическа грешка в секция 6, където 125 гласа за общински съветници на ГЕРБ са записани в полза на друга политическа формация. От Общинската избирателна комисия са препратили жалбата в Административния съд – Добрич, който е компетентен да се произнесе по нея.
Предпочитанието, с което избирателят имаше възможност да посочи определен кандидат, пренареди в известна степен листите за новия местен парламент в Добрич.
ГЕРБ вкарва 17 общински съветници. От състава на новия местен парламент заради нисък брой предпочитания отпадат трима от подредените между 1 и 17 място в партийната листа. Извън новия Общински съвет остават бизнесмена Иван Иванов, юриста Добромир Добрев и Невен Демиров. Досегашният зам.-кмет Надежда Петкова също засега остава извън новия местен парламент. От по-задни позиции в листата, но благодарение на преференциите място в Общинския съвет получават Зорница Михайлова, Светлозар Стоянов, доскорошният шеф на Инспекцията по труда Младен Мартинов, Стефан Милев и Петя Обретенова. Останалите избрани за общински съветници от ГЕРБ са Детелина Николова, Камелия Койчева, д-р Дженко Русев, Даниела Димитрова, Младен Матеев, Кина Драгнева, Ангел Табаков, досегашният зам.-кмет Иван Колев, предприемача Иво Пенчев, бившият областен управител Иван Иванов, директора на Районната здравно-осигурителна каса д-р Бисерка Пачолова и Божанка Вуцова.
Влияние върху избора на общински съветници оказват преференциите и при Реформаторския блок, който вкарва 8 души в новия местен парламент. Благодарение на предпочитанията място в него получават 18-ия в листата Георги Друмев, 15-ия Боян Коларов и 13-ия Михаел Игнатов. Нивелин Радичков, който е девети сред кандидатите също влиза в Общинския съвет. Останалите реформатори, избрани за съветници са Йордан Тошков Йорданов, д-р Явор Милушев, Антония Кирова и Герман Германов.
Разместване има и при БСП. Социалистите вкарват шестима съветници. 14-ият в листата Галин Иванов влиза в Общинския съвет, както и Боян Саркизов, който е осми. По брой преференции мястото си в местния парламент запазва и арх. Емилия Добрева. Другите трима социалисти в Общинския съвет ще са Мая Димитрова, бившият зам.областен управител Даниел Йорданов и Светлин Колев.
10-ият в листата на Атака – Галина Петровна Кесар става съветник благодарение на преференциите. Другият съветник от тази листа е бизнесменът Атанас Атанасов.
ВМРО увеличава присъствието си в местната власт и вкарва двама общински съветници. Единият е водача на листата Йордан Йорданов. Третият в подреждането Иван Димитров Пеев намира място в Общинския съвет благодарение на преференциите.
Седмият в листата на АБВ Иван Тонев също влиза в Общинския съвет благодарение на предпочитанията. Съветник остава Милко Пенчев, който бе водач на листата.
ДПС е единствената партия, при която предпочитанията не играят роля. В Общинския съвет влизат първите двама в подреждането на листата – Нежля Амди-Ганева и Гюрсел Кърнак.
Интересен е случая при Националния фронт за спасение на България, който вкарва двама съветници. Единият е Ивелин Пейчев, който бе водач на листата. Благодарение на предпочитанията място в Общинския съвет трябваше да получи и Лиляна Минчева, която бе на четвърто място. Тя обаче е депозирала вчера в Общинската избирателна комисия заявление, че не желае да става съветник. Така Лиляна Минчева отстъпва мястото си на втората в листата Невена Валентинова Николова – дъщеря на депутата и областен координатор на НФСБ Валентин Николов. Интересно е дали изборът на избраната за съветник общинска служителка да се откаже е бил лично неин, или й е бил “подсказан”. Предстои да видим дали ще има откази и на други избрани общински съветници.
Изброеният състав на новия Общински съвет на Добрич не е окончателен. Кои ще са с точност хората, които ще вземат решенията в залата на местния парламент ще разберем след като бъде избран кмет на Добрич и той посочи екипа си. Ако има заместник-кметове сред избраните съветници, техните места ще заемат следващите в подреждането, като се вземат под внимание и преференциите.
Изборната сага в областния град става все по-интересна. Предстои да видим решението на  Административния съд по жалбата на ГЕРБ. Ако намери основания, съдът може да разпореди ръчно преброяване и след него, резултатът от първия тур да бъде променен. Теоретично, не е изключено дори да няма балотаж...
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.