Генерал Румен Радев печели на първи тур вота за президент и в Добричко

Веселин Марешки изненадващо е втори в областта, патриотите са трета сила, ГЕРБ остана на четвърто място

Размер на шрифта: a | a | a 18:45 07 ноември 2016
Автор: ДТ
Кандидат-президентската двойка генерал Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет и подкрепени от БСП спечелиха първия тур на изборите в Добричка област. До редакционното приключване на броя вчера Районната избирателна комисия не бе публикувала пълната информация от всички секционни протоколи. При 82 % обработени протоколи Румен Радев и Илияна Йотова получават подкрепата на 24,10 % от избирателите. На втора позиция в Добричка област изненадващо за мнозина се оказа Веселин Марешки, също издигнат от Инициативен комитет. За бизнесмена и кандидата му за вицепрезидент Петър Петров са гласували 21,36 %. На трето място е кандидат-президентската двойка на Обединените патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО Красимир Каракачанов и Явор Нотев. При 82 % обработени протоколи кандидатите на патриотичното обединение водят с 11 гласа пред ГЕРБ, а процентното съотношение е 17,08 за патриотите и 17,07 за управляващата партия, която регистрира най-сериозното си отстъпление откакто се явява на избори и се нарежда на четвърто място. Паралелните преброявания на местните щабове на БСП и ВМРО потвърждават подреждането на първите четири кандидат-президентски двойки.  При обработени 100 % от протоколите, предоставени в щаба на БС П Румен Радев печели 10 209 гласа, или 23% от гласовете в областния център Добрич. На второ място е Веселин Марешки с 9886 гласа, или 22,3%. Трети е Красимир Каракачанов с 8414 гласа /19%/, а Цецка Цачева е четвърта с 8322 гласа /18,8%/. Според междинните данни на РИК петото място в областта заемат независимите кандидати Пламен Орешарски и Данаил Папазов, които на първи тур получиха подкрепата на ДПС. За тях са гласували 5,10 % от избирателите. Шести с 3,41 % са кандидатите на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. На малка дистанция зад тях /3,11 %/ се нареждат Ивайло Калфин и Любомир Халачев. 3,86 % от отишлите до урните в изборния ден са предпочели опцията “Не подкрепям никого”.
Второто място на Веселин Марешки в Добричка област се дължи на популярността му като бизнесмен, който държи на обещанията си, провежда социална политика и прави конкретни реални стъпки в тази посока, коментира арх. Емилия Добрева – председател на местния Инициативен комитет в подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова.  
До редакционното приключване на броя бяха обработени 82 % от протоколите и за националния референдум.  Ето и временното процентно разпределение в отговорите на трите въпроса: 
Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
Да – 69,30 %. Не – 15,96 %. Без еднозначен отговор – 11,54 %. Недействителни бюлетини – 3,20 %. 
Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
Да – 60,93 %. Не  - 23,67 %. Без еднозначен отговор – 12,21. Недействителни бюлетини – 3,20 %. 
Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана на политическите партии и коалициите да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
Да – 67,38 %. Не – 16,18 %. Без еднозначен отговор – 13,24 %. Недействителни бюлетини – 3,20 %. 
Окончателни резултати от президентските избори в Добричка област и разпределението по гласове и проценти между различните кандидат-президентски двойки и по общини в региона очаквайте в следващ брой на Вестникът на Добруджа. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.