Фотодокументална изложба „В света на Дора Габе” откриват в библиотеката

Размер на шрифта: a | a | a 18:52 22 април 2018
Автор: ДТ
Фотодокументална изложба „В света на Дора Габе”, представяща документи  за живота и многопластовото творчество на именитата поетеса се открива днес от 10 ч в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе”. Тя е част от инициативите , свързани с отбелязването на 130 –годишнината от рождението на поетесата (1888 – 1983) и е в програмата със събития, подготвени в рамките на Похода на книгите, който се организира през април от Регионална библиотека „Дора Габе”. Изложбата по-късно ще гостува и в Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” и в други културни институции в областта, и страната. 
Фотодокументалната изложба „В света на Дора Габе” разкрива съществени моменти от един дълъг и богат на дела житейски път на видната добруджанка чрез документи и фотоси от различни периоди и различни сфери на нейната реализация. Документите са част от библиотечна колекция, създадена с любезното съдействие на Виолета Пенева, Издателска къща „Пламък” и ЦДА – Дирекция „Архиви”. Потребителите и гостите на библиотеката могат да видят факсимилета на документи, ръкописи, кореспонденция, снимки, свързани със семейството й, с хора и факти от нейния личен и творчески живот. Специално място заема приятелството на Дора Габе с децата – показани са изображения на книги за деца, както и фотоси, запечатали срещи на поетесата с деца от Добрич и страната.
Известна е нейната силната връзка с Добруджа и усилията й, насочени към добруджанското национално движение за освобождението на нашия край от румънска окупация. Този важен аспект от живота й също е разкрит чрез снимки и текстове. Активната преводаческата дейност на Дора Габе е представена  чрез изображения на книги на чужди автори, преведени от нея.
Изложбата ще остане експонирана в библиотека „Дора Габе” до 31 май. ДТ


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.