Фестивалът на меда - пчелни продукти директно от производителите

Изложението гостува за 9-ти път в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 19:01 17 ноември 2015
   Традиционното есенно издание на Фестивал на меда бе официално открито вчера в присъствието на областния управител Детелина Николова, кмета на Добрич Йордан Йорданов,  зам.-кметът д-р Емилия Баева и областния координатор на Съюза на пчеларите в България Янко Янков. Производители на мед и пчелни продукти от областите Добрич, Варна и Пловдив участват в изложението, което е на вниманието на добричлии и гости на града до 26 ноември. Щандовете са разположени пред бившето кино “Родина”. Предлагат се различни видове мед – по-традиционните от липа, акация, букет, но и по-екзотичния мед от кориандър или лавандула. Клиентите могат да се възползват и да си купят направо от пчеларите пчелно млечице, пчелен прашец, както и козметика съдържаща пчелни продукти.
Всеки трети килограм мед, прозведен в България е от Добричка област. Ние сме район с традиции в пчеларството и трябва бранша да се обедини, за да се възползва максимално от възможностите за финансиране по европейски програми, каза при откриването на специализираното изложение Детелина Николова.
Поздравявам ви за това изложение, защото то е една традиция за града. Добруджа не може без производителите на мед, а от наша страна - Община Добрич, лично аз и екипът ми, пчеларите имат подкрепата, необходима за тяхното развитие, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той отправи покана към производителите на мед и пчелни продукти за участие в традиционния за коледните и новогодишните празници в Добрич базар, на който акцентът тази година са местните производители.
Всички участници във фестивала на меда са производители с традиции, които за пореден път излагат своята продукция в Добрич. Сред тях е медена къща “Михови” от Добричко. Техните ценови предложения за традиционната разфасовка от 0,720 кг. мед са: “букет” – 8 лв.; липа, от магарешки бодил и кремообразен мед – 9 лв.; от акация и мед със сусамов тахан – 10 лв. и др. Пчеларите от медена къща “Михови”, чиито кошери са в района на Балчик и Албена отчитат, че най-търсеният мед от техните клиенти е билковия букет.   
Цените на меда и пчелните продукти са почти същите като миналата година. Дори при традиционно по-скъпият манов мед има намаление в цената, защото има добри добиви. По-малко е произведеният тази година липов мед, който е сред най-търсените видове, каза Радостин Николов – собственик на пчелин във варненското село Гроздево.
Изложителят от Пловдивско пък е с добруджански корени и предлага мед и пчелни продукти не само от Пловдиско, но и от Тервел. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.