Проектът за обновяване на градския парк бе сред най-мащабните за Добрич през миналата година. Снимка Григор Маринов

Европейско финансиране по девет проекта очакваме в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 21:39 21 януари 2015
Девет проектни предложения е депозирала Община Добрич през 2014 г., като в момента се очаква те да получат европейско финансиране за изпълнението им, сочат данните от отчета за изпълнението на Програмата за управление през третата година от мандата на кмета Детелина Николова.
Заложено е извършването на основен ремонт на Ученическото общежитие на стойност 1 470 000 лв., както и подмяна на амортизираната дограма на Художествената галерия за 130 000 лв.
4 894 164 лв. е предвидената сума по проекта “Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги” (трета част). В него са включени 10 обекта, сред които ул. „Генерал Колев”, паркови алеи, две многофункционални игрища, футболно игрище, арт площад, градина „Романтика” и трасе за екстремно колоездене.
135 230 лв. се очаква да бъдат отпуснати за надграждане на професионалната квалификация на служителите от общинска администрация в Добрич за подобряване на тяхната професионална компетентност.
С проекта “Добрич-сцена на съвременното изкуство” се търси финансиране, за да се даде възможност на изявени артисти и млади таланти от България и чужбина да представят изкуството си в Добрич. Продължителността му ще бъде 14 месеца, а заложената сума за изпълнението е 205 155 лв. Предвидените прояви на съвременното изкуство в парка ще включват четири взаимно свързани тематични платформи: съвременно изкуство, музика, светлинна арт инсталация „Феерия от светлини в парка”, съвременни визуални изкуства “Street art”, тематична изложба „Алея на изкуството в парка”.
2 477 671 лв. е заложеният бюджет на проекта “Културно пространство „Военно гробище“ – платформи на паметта”. В изпълнението му е предвидено  възстановяване, развитие и опазването на културното пространство „Военно гробище“ за бъдещите поколения и осигуряването на достъпност до културното наследство. Дейностите обхващат: обновяване и благоустрояване на терена и  реконструкция на съществуващия параклис – костница; адаптация на изложбени пространства и развитие на музей на открито с цел превръщането му в посещавана туристическа дестинация.
С проекта “НЕ на насилието” се цели намаляване и предотвратяване на домашното насилие чрез организиране на информационна кампания за повишаване на обществената чувствителност по отношение на домашното насилие сред циганската общност и други уязвими групи. Проекто-бюджетът на проекта е  97 713 лв.
Ремонтно-възстановителни дейности на лекоатлетическа зала, прилежащите помещения към нея и пространството около залата са заложени в проекта “Обновяване и ремонт на лекоатлетическа зала и прилежащи помещения, част от Спортен комплекс „Добротица“. Изпълнението му ще допринесе за качествено подобряване на спортната инфраструктура в Добрич и ще даде възможност градът да се превърне в един от центровете за подготовка и  провеждане на лекоатлетически състезания от национален и международен мащаб. Стойността на проекта е 1 834 507 лв.
Деветият, депозиран от Общината проект, е “Местни действия/инициативи за по-добри възможности”. Продължителността му е 34 месеца, а стойността – 2 263 902  лв. Проектът цели повишаване посещаемостта в детските градини на децата до 5-годишна възраст, както и предотвратяване отпадането им от училище още в началния курс на образование. Предвижда се ремонт на четири детски градини – с номера 32, 29, 26 и 20; провеждане на допълнителни часове за усъвършенстване на българския език на деца от предучилищна възраст, за които официалният език в държавата не е майчин. Предвидени са и  обучения на начални учители и преподаватели от детските градини за работа с деца, чийто майчин език не е български. Очаква се в рамките на 3 години да бъдат обучени около 100 учители. Безплатни прегледи за превенция на обществено значими заболявания на здравно неосигурени хора и обучение на здравни медиатори в общините Добрич, Генерал Тошево, Крушари и Добричка са другите заложени дейности.
Шест проекта е приключила Общината през изминалата 2014 г. Най-мащабният и забележим за жителите на областния център е проекта за обновяване на градси парк “Свети Георги”. При изпълнението му бяха ремонтирани изцяло 226 дка. Дейностите обхванаха трите части на езерото и пространствата около тях; изградени са нови функционални зони като скейтпарк, рок сцена, птиче езеро с острови и наблюдателници, ледено езеро, полуостров с пейки, нови площадчета и др.; възстановени са места от парка като алеята на влюбените, серпентината с многостъпалната водна каскада, островчето със сводестия мост, както и всички останали мостчета в парка. Ремонтиран е и мемориалния комплекс „Хан Аспарух”, където е поставено ново художествено осветление. Подновени са пейките, осветителните стълбове, фонтаните и други елементи на парковото обзавеждане.
Създадени са изкуствени острови и плитчини с водни лилии и друга блатна растителност. В рамките на проекта са ремонтирани настилките, преасфалтирани са 26 067 кв. м алеи и са обособени велотрасета. Подменени са близо 97 дка тревни площи, засадени са около 360 декоративни иглолистни и широколистни дървета, храсти и над 2000 рози.
Със сумата от 2 866 713 лв. през 2014 г. в Добрич бяха изградени четири Центъра за настаняване от семеен тип - едноетажни сгради с капацитет по 14 деца (12 от специализираните институции и допълнителни 2 места за настаняване по спешност). Предстои през март да започне  функционирането на услугата като дейностите ще бъдат финансирани отново с европейски средства.
По проекта “Повишаване квалификацията на служителите от Община град Добрич” в Института по публична администрация бяха обучени 98 служители,  чуждоезиково обучение получиха 41 души, а други шест преминаха курс за жестомимичен език. Работещите в местната администрация се включиха и в специализирани обучения  - „Инвеститорски контрол на строежи и ремонти“, „Правила и практическо приложение на договори по FIDIC“, „Установяване, изчисляване и удостоверяване на осигурителен стаж. Работа с учрежденски архиви“. Общата стойност на проекта бе 89 395.
Община Добрич приключи и проекта “Пъстрото лице на Добруджа”, който бе изпълнен в партньорство с общините Добричка, Балчик и Каварна. Финансирането му бе на стойност 486 245 лв. Създаден е регионален туристически продукт,  базиран на природните, историческите и културните дадености на четирите общини и представен по съвременен и новаторски начин.
В рамките на девет месеца бе изпълнен и проекта „Разработване и въвеждане на единен и ефективен механизъм за подобряване цялостния процес на разработване и изпълнение на стратегически документи на Община град Добрич в партньорство и координация с всички заинтересовани страни“.
За период от три месеца в рамките на Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” Общината назначи 30 работници, които се включиха в аварийно-спасителните дейности в ДКЦ 2 и Градски парк „Свети Георги“.
В момента Община Добрич изпълнява седем проекта – “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич“ – 2012 – 2015 г., “Бъдеще за Добрич“, “Създаване и функциониране на Областен информационен център–Добрич”, “Надграждане на професионалната квалификация и компетентност  на служителите от Община град Добрич“, "Природата около нас“, “Младежки център Добрич – вашето утре“, “Подкрепа за заетост”.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.