Екзотични ритми и танци от три континента на тридневния фест “Фолклор без граници”

Размер на шрифта: a | a | a 20:29 27 юли 2015
Автор: Галина Михайлова
Богатство от обичаи, екзотични култури, традиции, ритми и цветове бе поднесено снощи на жителите и гостите на Добрич. Възможност за вълнуващото преживяване даде международния фестивал “Фолклор без граници”, който се провежда в областния град за 14-ти път. Тридневният фест се откри вчера с изпълнения на ПФТС “Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов. След традиционните български народни музика и танци, откритата сцена на площад “Свобода” бе превзета от екзотиката на три състава от три различни континента. Пред публиката се представиха изпълнители от Южна Корея, Мексико и Грузия. Преди участието им в програмата на феста, чуждестраннните изпълнители дефилираха по центъра на Добрич, облечени в традиционните си народни костюми. Удоволствието за добричлии да се наслаждават на изпълненията им ще продължи и в следващите два дни. Всяка вечер от 19 ч. до 29 юли включително програмата на “Фолклор без граници” предвижда концерти с участието на изпълнителите от Южна Корея, Мексико и Грузия.
Традиционна мексиканска музика с изпълнения на мариачи ще представи Ballet Folklorico del Norte - фолклорната танцова студия от град Сиудад Хуарес, щата Чиуауа, Мексико. Танците ни са синтез от индианската и мексиканската култура. В първият ден на феста представяме танц на ацтеките, танц с мачете (вид нож) и танц от региона на мариачите, обясниха от мексиканския състав.
Студията е официален делегат на Националната асоциация на учителите за Популярни мексикански танци (ANMDPMAC).
На сцената ще се изявят и изпълнителите от Университетски ансамбъл "UNIVERSITY 2" към Държавния университет „Иван Джавахишвили“ - Тбилиси, Грузия. Тяхното шоу е известно като “Летящите грузинци”. От създаването си през 1996 г. до днес младите изпълнители танцуват по оригинална грузинска техника. Изпълненията им пресъздават свободния грузински дух, където всяко движение изразява определено чувство и емоция.
Във фестивала тази година се включва и Фолклорен ансамбъл „SSUM Dance Company“ към Женския университет „Сонсин“ в Сеул, Южна Корея. Ансамбълът е съставен от студенти на възраст между 20 и 27 години, специалност „Танц“ към университета в Сеул. Освен национални корейски танци, трупата представя и модернизирани фолклорни изпълнения.
В програмата на фестивала “Фолклор без граници” участват най-добрите колективи от международния фолклорен фестивал във Велико Търново, а това е голяма привилегия за Добрич, каза Стоян Господинов – художествен ръководител на ПФТС “Добруджа”. Изящество и красота от Южна Корея, атрактивни изпълнения от Грузия и невероятно красива фиеста от Мексико – така Господинов обобщи “Фолклор без граници’2015”.
Международния фолклорен фестивал в Добрич е част от семейството на ЦИОФФ - организация към Юнеско за съхранение на народна култура и традиции. Подкрепа при организирането на програмата на добричкия фест е оказал председателят на Националната секция на ЦИОФФ Емил Павлов. Той поясни, че фестивалите на ЦИОФФ по света са общо 350.
Тазгодишното издание на фестивала се организира от Община Добрич със съдействието на Национална секция ЦИОФФ - БЪЛГАРИЯ, която чества 45 години от своето създаване, и се посвещава и на 70 години от  основаването на ЮНЕСКО. Фестивалът се провежда  под патронажа на Детелина Николова, кмет на Община Добрич.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.