Екологът и дарителят Барбара Геринг е новия почетен гражданин на Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 20:16 17 септември 2013
Автор: ДТ
Със свое решение, взето на редовно заседание вчера, Общинския съвет на Добрич утвърди предложението на Комисията по номинациите със званието “Почетен гражданин на град Добрич” да бъде удостоена Барбара Геринг от Швейцария.  Званието й се връчва за нейната и на Сдружение „Про Зоо Добрич”, Шафхаузен, дългогодишна, последователна и всеотдайна благотворителна дейност, инициатива и подкрепа за изграждане и развитие на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, за децата, хората и природата на Добрич и България.
Престижното звание е убедителен пример за жизнеността на партньорството на сдружение “Про Зоо Добрич”, Шафхаузен и Община Добрич, коментират от сдружението.
От “Про Зоо Добрич” припомнят, че първият контакт на Барбара Геринг – швейцарски еколог, инициатор и ръководител на партньорския проект с Община Добрич за изграждане и развитие на Център за защита на природата и животните (Зоопарк) - Добрич,  с България  е през зимата на 1996-1997г. Тогава в швейцарските медии се появява снимка на Ройтерс с малко кенгуру от Зоопарка в Добрич и призив за спасяване на животните от студ и глад. Като убеден природозащитник тя организира първата помощна акция в град Шафхаузен за събиране на средства в помощ на обитателите на добричкия зоопарк. С посещение в Добрич през 1997 г. Барбара Геринг полага основите на трайно българо-швейцарско партньорство, което инициира разработването на проект за изграждане и развитие на Център за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич. За целта по нейно предложение в двата града са основани неправителствени организации в обществена полза -  „Про Зоо Добрич”. Сключва се дългосрочен договор за партньорство с Община Добрич. Изключителна заслуга на Барбара Геринг е привличането в работата по проекта на авторитетни експерти и специалисти от Швейцария. Тя е основния организатор на различни благотворителни акции за събиране на средства и осигуряване  на допълнително финансиране и материално участие от швейцарска страна.
По предложение на Барбара Геринг, със средства от швейцарските партньори вече четвърто лято в Зоопарка в Добрич функционира Зелено училище, където децата се запознават непринудено с живота на обитателите му и богатата природа, научават се как да я съхраняват.
Приносът на Барбара Геринг за Добрич включва и дарения на БЧК – Добрич, както и пратки от дрехи и лекарства. Дарява също художествена литература на ЕГ ”Гео Милев”. Тя е удостоена със Сребърния медал на БЧК, а през 2003 г. е вписана в Почетната книга на град Добрич заради изключителния й принос като дарител.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.