Едва половината от засетите площи ще са с български семена

Размер на шрифта: a | a | a 18:45 02 февруари 2016
Автор: Галина Михайлова
Независимо от това, че изминалата 2015 г. бе тежка за нас – много шум, много бунтове, въпросителни относно бъдещето ни,  Добруджански земеделски институт (ДЗИ) – Ген. Тошево продължи успешно своята дейност. На фона на всичко, което ни се случи през годината, ако трябва да говорим за постигнати резултати, аз съм доволен, каза проф. д-р Иван Киряков – директор на ДЗИ.
Вчера в Добруджански земеделски институт – Ген. Тошево се състоя разширено заседание на научния съвет, на което бе представен годишния отчет за научно-изследователската, производствената и внедрителската дейност на института през 2015 г. Гости на заседанието бяха кметът на Община Ген. Тошево Валентин Димитров и председателят на Селскостопанската академия проф. Тотка Трифонова.
През отчетната година институтът успя да впише в сортовата листа на България и съответно да получи сертификати за оригинални сортове на един сорт пшеница Кристалина, един сорт тритикале Благовест, един сорт ечемик Пагане. Трите сорта фасул, за които сме говорили още през миналата година и бяха минали през държавна сортова комисия, вече получиха сертификати и от тази година може да започне семепроизводство. Те са Блян, Устрем и Вежен, обясни проф. Киряков. Както е известно това е нов тип селекция, даваща въжможност за директна жътва и е с по-едри семена, уточни той. След успешно преминаване на тригодишни изпитвания, ДЗИ има две нови предложения, за които тази година се очаква да бъдат вписани в сортовата листа – пшеница сорт Никодим и нов сорт тритикале Борислав. 2015-а бе първа година на изпитване на два сорта – един на ечемик и един на твърда пшеница. През 2016-а е подадена заявка за изпитване на още един нов сорт ечемик и един нов сорт фасул, който е от типа на Блян, Устрем и Вежен. През последните години започнахме да променяме тактиката си по отношение на слънчогледа, заяви директорът на института. В България почти няма разпостранение на хибриди слънчоглед на ДЗИ – Ген. Тошево, но е голям интереса от чужбина – Румъния, Украйна, Турция, Беларус, Русия, Казакстан. Затова ДЗИ регистрира своите сортове в България, за да се запази авторското право, а после фирми, които искат да вземат наши хибриди могат да ги регистрират в други държави, обясни проф. Киряков. В резултат през 2015-а в Румъния са признати и вписани в европейската сортова листа 5 хибрида слънчоглед на ДЗИ. Има признат един хибрид в Молдова и още един в Украйна. Над 15 са сортовете ни в Турция, които са в период на изпитване, признати от тях са вече два сорта пшеница Мерилин и Калина, добави той.
Общо през годината ДЗИ е поддържал 35 сорта пшеница, 5 сорта твърда пшеница, 10 сорта тритикале, 3 сорта ечемик, по един сорт фасул и леща, два сорта грах и 22 родителски линии на хибриди. Това е една широка сортова структура, коментира директорът.
Земеделските производители купуват все по-малко семена от ДЗИ.  50% по-ниски са за 2015-а продажбите на базови семена от обикновена зимна пшеница, в сравнение с 2014 г. Намалението е свързано с конюнктурата на пазара на пшеница в България. Земеделските производители се отдръпват от нашите сортове, защото в момента разликата в цената на семената на качествена пшеница с добър протеин и така наречените фуражни пшеници е не повече от 5 ст. на килограм, но ако няма подходяща цена на продукцията, която да покрие евентуалния разход за качествени семена, то зърнопроизводителите са в правото си да не предпочетат качествените пшеници. Условията през последните 2 години бяха благоприятни и в голяма степен приличаха на климата в Централна Европа – мека есен и зима с чести валежи. Но не е ясно дали няма да се промени обстановката и се възвърнат типичните за Добруджа метеорологични условия. Пшениците, които са създадени в ДЗИ- Генерал Тошево съответстват на климата в България. Това е култура на микроклимата и всяка промяна може да доведе до невъзможност съответния сорт да достигне биологичния си максимум. Затова предупреждаваме земеделските производители, че е рисковано ако българската селекция в сортовата им структура е под 50 на сто. Ще търпят големи загуби при настъпването на неблагоприятни метеорологични условия, уточни проф. Киряков.
Директорът на ДЗИ каза още, че планът за приходите за 2015 г. е изпълнен – 4,7 млн. лв., тъй като по принцип е заложена по-малка сума. Но има намаление спрямо приходите през 2014-а, които са 5,5 млн. лв., отчете директорът на института. Постъпленията на ДЗИ са основно от авторски права, уточни той.
От думите му стана ясно, че са реализирани едва 50% от произведените в института в Ген. Тошево базови семена. И като цяло все повече намалява българската селекция сред засетите със земеделски култури площи в страната. Делът й до скоро бе 70 на сто. За тази година се очаква да е 50%, но за следващата 2017-а може да падне и до 35 на сто от засетите площи в страната, прогнозира проф. Киряков. 
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.