Едва 4 на сто от трудоспособните жители на областта са без работа

В навечерието на учебната година се търсят 41 учители

Размер на шрифта: a | a | a 18:23 30 август 2018
Автор: ДТ
3217 са регистрираните безработни в бюрата по труда в Добричка област през юли 2018 г. Броят им намалява със 112 души в сравнение с юни. Равнището на безработица в Добричка област се установява на 4 процента от трудоспособното население, с 0,1 процентни пункта по-малко от юни 2018 г. В сравнение с юли 2017г. броят на регистрираните безработни намалява с 840, а равнището на безработица е с 1,1 процентни пункта по-ниско.  В областния град Добрич броят на регистрираните безработни през юли 2018 г. е 984, при 962 през предходния месец. Равнището на безработица в града се установява на 2,2%. В сравнение с юли 2017 г. се отчита спад с 0,3 процентни пункта на равнището на безработица и намаление с 117 души на регистрираните безработни.  
През юли 2018 г. на работа в област Добрич са постъпили 465 безработни. Над 87% от започналите работа са устроени на първичния трудов пазар. През юли 2018г. продължиха действията за устройване на работа на хората от уязвимите групи на пазара на труда. Всеки пети започнал работа през месеца е младеж на възраст до 29 години. В заетост са включени 159 души на възраст  над 50 години. През юли 2018 г. на работа са устроени и 59 продължително безработни (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).
През юли 2018 г. в бюрата по труда от областта са заявени 480 работни места. От тях 463 са на първичния пазар на труда. Най-много от заявените през месеца свободни работни места са от сферата на хотелиерство и ресторантьорство (132). Следват преработваща промишленост (120), търговия (68), образование (33), селско стопанство (32). По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени  17 работни места. Към 30 август 2018 г. в добричкото Бюро по труда са актуални 256 предложения за работа. 55 са работните места за висшисти – търсят се 10 лекари и 41 учители в различни направления. 113 са възможностите за реализация на хора със средно образование. Търсят се  сервитьори, рецепционисти, камериери и работник кухня – всички с владеене на ангрийки език за работа в Австрия и още –фактурист, оператор производство на акумулатори,продавач, работник на пропан – бутанова станця и др. 71 са свободните работни места за хора с основно образование- шивач обувки или текстил,гладач, оператор месни продукти, бояджия промишлени изделия, монтажник, заварчик и др. 
13 работни места има и за хора с начално или по-ниско образование - общ работник, работник ферма за птици, работник кланница и др.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.