Двоен данък за вилите в курортите няма да има

Размер на шрифта: a | a | a 18:32 21 юни 2018
Автор: ДТ
Двоен имуществен данък няма да бъде налаган за вили, къщи и ваканционни имоти в курортите, но собствениците на тези сгради ще бъдат принудени да се отчитат в държавния или в общинските бюджети. Това стана ясно от обсъждането в бюджетната комисия в парламента на първо четене на промените в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от "Обединени патриоти".
Текстовете целят да решат проблема с избягването на данъчно облагане от страна на собственици на апартаменти в курортите, които ги отдават под наем на туристи, без да декларират официално приходите си. Според вицепремиера Валери Симеонов така се създава нелоялна конкуренция на легалния хотелиерски бизнес, който плаща данъци. Депутатите и от ГЕРБ, и от опозицията обаче се обединиха, че текстовете във варианта, внесен от патриотите, може да се окажат противоконституционни заради налагането на двоен данък и трябва да бъдат сериозно редактирани между първо и второ четене.Принципно обаче законопроектът беше подкрепен. По думите на Валери Симеонов той ще донесе допълнителни приходи на общините в размер на 200 млн. лв. годишно. Тази прогноза бе опровергана от Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ), което заяви, че такава сума не е постижима, при положение че общите приходи от данък сгради са около 300 млн. лв.
Симеонов реагира, че вместо НСОРБ да е доволно от законопроекта и да донесе "една бъчва с вино" от радост, то критикувало текстовете. Основните притеснения на сдружението са свързани с администрирането на данъка заради липсата на единна информационна система за местните данъци и на достъп до базите данни на Националната агенция за приходите. 
Внесеният през май законопроект на патриотите предвижда в пъти по-високи данъци за вили, къщи и ваканционни имоти в курортите.
Според текстовете за такива жилища, които не са основни за собствениците си, данъчната ставка трябва да е не промили (на хиляда), а проценти (на сто) от данъчната оценка. По същество предложението е за въвеждане на нов данък в допълнение с плащания и в момента данък сгради, което е незаконно.
Мотивите на депутатите са, че имотите в курортите често реално се използват като места за настаняване на туристи, но това не се декларира и не се плащат съответните данъци. Дори и да не се дават под наем, отседналите в тях собственици, техни роднини или приятели ползват курортните ресурси, които трябвало да се поддържат от съответната община. За целта местните власти имали нужда от средства.
Според предложението на патриотите по-високите данъци трябва да важат за имоти в курортите, които не са декларирани като туристически, но в тях се настаняват безплатно роднини или приятели на собствениците. На практика подобен имот може и да е семейната вила или пък втори апартамент във Варна, Бургас или друго определено за курорт населено място, който не е деклариран за отдаване под наем. В законопроекта се предвижда за ваканционните жилища в националните планински и морски курорти да се плаща данък между 0.5 и 0.7 на сто от данъчната оценка. Общинските съвети по места ще трябва да определят точната ставка. За сравнение, в момента за такива имоти се плаща т. нар. данък "сгради", който може да е в границите от 0.1 до 4.5 на хиляда от данъчната оценка. Тази ставка ще остане да важи за имоти и вили извън курортите, които също може да се дават под наем, без да се плащат данъци. 
20 са морските курорти с национално значение. Сред тях са Албена и Балчик. Националните планински курорти са 5. 
За местата за почивка от местно значение от "Обединените патриоти" предвиждат по-ниска ставка - от 0.2 до 0.4 на сто от данъчната оценка. Сред морските курорти с местно значение са Шабла и Крапец. 
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.