Две изложби припомнят възвръщането на Южна Добруджа към България

Размер на шрифта: a | a | a 19:05 24 септември 2015
Автор: Пламен Николов
С две изложби Регионалният исторически музей ни връща към времената отпреди 75 години и всенародната радост от поправката на една историческа несправедливост – възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството. На днешната дата преди 75 години генерал-лейтенант Георги Попов с части от Трета армия и Лейбгвардейския на Н.В. конен полк навлизат в Добрич, посрещнати от изстрадалите чуждото владичество добруджанци. Пътят на освободителите е застлан с цветя, навсякъде се веят трибагреници. Родните войски са посрещнати с хляб и сол, приветствани са от тогавашния кмет на града ни инж. Кирил Старцев.
С временната експозиция “Оръжия и униформи от Втората световна война”, подредена в музея в градския парк Регионалният исторически музей в Добрич онагледява външният вид и въоръжението на българските войници и офицери отпреди седем десетилетия. Показани са и оръжия, използвани от двете основни сили в най-големия военен конфликт в световната история – Съветския съюз и нацистка Германия. С експонати от личната си колекция в изложбата участва и д-р Добрин Добрев – председател на Регионалния клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. Посетителите на изложбата, която ще остане на вниманието на добричлии до декември, ще могат да видят легендарните съветски картечни пистолети “Шпагин” и “Судаев”, немските МР 40 и 41 /популярни като “Шмайзер”/, самозарядната винтовка “Токарев”, пушка “Маузер 98” и естествено, прочутата карабина “Манлихер”. Показани са и пистолетите “Валтер Р38” и “Люгер”, с които са били въоръжени българските офицери през Втората световна война. Не са забравени и картечниците. Показани са леката картечница “Дегтерьов полиметная” ДП, образец 1927 и “Максим Соколов”, конструирана през 1910 г.
В експозицията е акцентирано и на военните униформи от периода. Показана е парадната куртка на генерал Георги Попов – първият управител на новоосвободената Южна Добруджа. Посетителите ще могат да видят и ордените и медалите на генерала.
В изложбата е намерила място и официалната униформа на командващия “46-ти пехотен Добрички полк” полковник Петър Лазаров. Експозицията се допълва и от елементи от оборудването и снаряжението на българските войници по време на Втората световна война. Освен на 75-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България, изложбата е посветена и на 70 години от края на най-голямата война в историята на човечеството.
“Граници и съдби 1940” г. е озаглавена изложбата във фоайето на Дом-паметника “Йордан Йовков”. Музейните специалисти са се погрижили да подберат богат снимков материал, запечатал незабравимите моменти от посрещането на българските войски в Южна Добруджа. Тук може да се види и писалката, с която ген. Георги Попов подписва Крайовския договор. Представени са и лични вещи на генерала. Наред с радостта от освобождаването на изконната българска земя, е показана и мъката на севернодобруджанци, които по силата на изселническата спогодба е трябвало да напуснат родните си огнища и да поемат на юг.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.