Двама български генерали представят в изложбата “За свободата на Добруджа”

Размер на шрифта: a | a | a 17:40 20 септември 2017
Автор: Пламен Николов
Двама български генерали, неразривно свързани с борбите за освобождение на Добруджа от румънска окупация ще бъдат представени в изложба, подредена в Музея в градския парк. Изложбата съдържа над 100 експоната от фонда на Регионалния исторически музей в Добрич. Тя бе официално открита вчера. В нея са представени документи и лични вещи на генералите Иван Колев и Георги Попов. Посветена е на 100-годишнината от смъртта на ген. Иван Колев и 130 години от рождението на ген. Георги Попов. 
Генерал-лейтенант Иван Колев си е заслужил славата на спасителя на Добрич през Първата световна война. Начело на славната Конна дивизия прославеният военачалник има решаваща заслуга за победите на Трета армия при Добрич и Кубадин и за успешния край на похода за освобождение на Добруджа от румънска окупация през 1916 г. 
Генералът от артилерията Георги Попов е роден на 5 ноември 1887 г. в Пловдив. По време на Първата световна война е капитан и воюва на Македондския фронт, като става кавалер на железен орден “За храброст”. В периода 19 август – 7 септември 1940 г. е включен в българската делегация, която води преговорите в Крайова за възвръщане на Южна Добруджа към България и подписва Крайовската спогодба. Веднага след това е назначен за генерал-губернатор на Южна Добруджа и организира влизането на българските войски в освободените територии в периода 21 септември – 1 октомври 1940 г. Именно негови са словата: “Ние вече сме тук и ще останем завинаги”, когато навлиза в освободените български земи. 
В изложбата са представени лични вещи на двамата генерали, печатни издания, фотоси и документи, свързани с живота и дейността им като военачалници, оръжия от двете световни войни. Един от интересните експонати, които досега не са показвани пред публика е руска драгунска сабя, образец 1861 г. Тя е била пленена в кръвопролитните боеве край Добрич в периода 5-7 септември 1916 г., останали в историята като Добричка епопея. Сабята е била подарена от ген. Иван Колев на полк. Йордан Иванов, командир на 16-ти Ловчански полк. Интерес предизвиква и пощенска картичка с надпис на немски език: “Ген. Колев – победителят от Добрич”, разказа Живко Марков от Регионален исторически музей – Добрич. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.