Доброволци пропагандират приемната грижа

Размер на шрифта: a | a | a 19:24 22 септември 2014
Автор: Ана Иванова
Информационна национална доброволческа кампания по приемна грижа стартира на 19 септември в нашия град.  Тя се провежда под наслов ,,Всички имаме грижата” и ще продължи до края на месеца. Целта на кампанията е да покаже колко е важно и благородно да бъдат намерени родители на дечицата, които  нямат семейства или не могат да живеят с родителите си поради различни причини.
В инициативата участваха младежи от Български младежки Червен кръст, социални работници, представители на Общински отдел „Здравеопазване и социална политика” дирекция „Социално подпомагане”, фондация „Лумос”, фондация „Ръка за помощ”, медии и партньори.
Стартираме за трета поредна година националната кампания. Нашата цел е да информираме гражданите какво представлява кампанията и какъв е смисълът от нея. Важно е хората да знаят какви са разликите между приемна грижа и осиновяване, защото много често тези две понятие се бъркат. В Област Добрич имаме 35 приемни семейства, 28 от тях са в областния център, така че тук наистина има хора, които са готови да помогнат и да направят едно добро дело, сподели Весела Георгиева – доброволец в БМЧК
Надяваме се чрез тази кампания да направим така че да няма повече деца по домовете и да им осигурим спокоен и уютен дом. Повечето хора си мислят, че когато станат приемно семейство цялата грижа и отговорност приетото детенце ще е тяхна, но това не е така. Приемните семейства получават специална издръжка за детето, за да му бъде осигурено всичко необходимо. Родителите преминават специално обучение преди да вземат малчугана. Освен това връзката между приемното семейство и биологичните родители е много важна.  Всяко едно решение, свързано с детето трябва да бъде съгласувано с истинските му родители. При осиновяването не е така, издръжката си я поема семейството, осиновителите носят цялата отговорност и решават сами важните въпроси, свързани с възпитанието и развитието на детето. Важно за нас е децата да са щастливи, обичани и обгрижвани, да имат подкрепа, посочи още Весела Георгиева. Бяха раздадени специални брошури на всички, интересуващи се от приемното родителство. Чрез тях добричлии се информираха какво представлява приемната грижа, как се осъществява и защо е необходима.
Нямам деца, винаги съм искала да имам, замисляла съм се за осиновяване. Благодарение на тези младежи разбрах много неща, свързани с приемната грижа и честно казано се замислих сериозно по въпроса, сподели Милена Георгиева – една от посетителките на кампанията.
БМЧК – Добрич работи съвместно с двата Центъра за социална подкрепа, СОУ „Димитър Талев” и Община Крушари, където се намира Домът за деца с увреждания. В следващите дни кампанията ще продължи като ще се работи по места с различните партньори.


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.