Впечатляваща пиротехника и вълнуващи ръкопашни схватки видяха зрителите на площада във Велики Преслав.

Впечатляваща пиротехника и вълнуващи ръкопашни схватки видяха зрителите на площада във Велики Преслав.

Добричките възстановчици зарадваха жителите на Девня за националния празник

“46-ти пехотен Добрички полк” се включи и във възстановката “Освобождението на Велики Преслав”

Размер на шрифта: a | a | a 18:51 08 март 2017
Автор: Пламен Николов
В две мероприятия взеха участие на националния празник възстановчиците от “46-ти пехотен Добрички полк”. Добричкият военно исторически клуб организира заедно с Община Девня пресъздаване на събитията около влизането на руските войски в тогавашното село Девне през зимата на 1878 г. 20 възстановчици минаха в тържествен марш по централните улици на града. На площада те бяха посрещнати от кмета на Девня Свилен Шитов, пременен в народна носия. Пресъздадено бе посрещането на генерал Манзей в освободеното село Девне, което е било едно от големите в състава на тогавашната Провадийска кааза. Възстановчиците от Добрич, облечени в официалната за клуба униформа на кубански казаци застанаха в почетен караул и отдадоха почест при изпълнението на националния химн и този на Руската империя. Собственост на клуба от Добрич е и пълно копие на знамето на Лейбгвардейската Кубанска казашка сотня, ушито по оригиналния образец.  Отслужена бе и заупокойна молитва за душите на загиналите опълченци и руски войници. Възстановчиците от Добрич дадоха залп в чест на героите.
За четвърта поредна година РК “46-ти пехотен Добрички полк” взе участие и във възстановката “Освобождението на Велики Преслав”. Добричките възстановчици се включиха с униформата на кубански казаци, която именно по тяхна идея бе въведена в българската военно-историческа реконструкция. 
На площада в старата столица бяха пресъздадени три момента от Руско-турската освободителна война – боевете край с. Светлен, наречен “Малката Шипка”, прогонването на върлуващите в Търговище и Преслав черкези и башибозук. 
В дните, когато на връх Шипка се водят епичните боеве, решили изхода на войната, частите на Източния руски отряд с командир престолонаследника Александър Александрович се сражават с корпуса на Мехмед Али паша, който се опитва да нанесе флангови удар срещу основните руски сили в Централна Северна България. Турците превъзхождат многократно в жива сила и артилерия, в началото на тридневните боеве дори успяват да заемат височините край селото. В сюблимния момент на боя решителна контраатака на казаците, поведена от генерал-майор Николай Леонов обръща хода на сражението и турците не успяват да пробият фронта на Източния отряд. Сключено е примирие и впоследствие турските войски се изтеглят към Шумен. 
През януари 1878 г. башибозушки и черкезки шайки опустошават селата в Източна България. Близо 500 души са изклани в Търговище. Развилнелите се бандити са прогонени от настъпващата руска армия, а главатарите им са екзекутирани. Подобни събития се разиграват и в Преслав. Казаците прогонват черкезите и башибозука и освобождават старата българска столица.  
Възстановката бе изключително динамична – “враждуващите армии” бяха непрекъснато в отстъпление или настъпление, като се съблюдаваше съвсем точно хода на бойните действия. Зрителите се насладиха на няколко реалистични ръкопашни схватки. Ефектна пиротехника, оръдейни изстрели и пукот на хиляди халосни патрони от стотици автентични оръжия създадоха почти истинска бойна атмосфера на площада в старопрестолния град. Възстановката бе видяна от над 5 000 жители и гости на Велики Преслав, където почитането на героите по този вълнуващ и запомнящ се начин се е превърнало в традиция, която привлича стотици родолюбци на националния празник именно в старата българска столица. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.