Добрич получава допълнителни средства по “Регионално развитие”

България рискува да загуби 66 милиона лева по приключилата оперативна програма

Размер на шрифта: a | a | a 19:07 07 юни 2015
Добрич е сред 25-те български общини, които ще получат общо 58 млн. лв. от резервния финансов ресурс по приключилата Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. Свободния ресурс е осигурен от наложени финансови корекции, спестени средства, наддоговорената стойност от 10%. Взето е решение да се финансират със 120 млн. лв. проекти на общините, които трябва да бъдат завършени до края на тази година. Условието за получаване на резервните средства е да има сключен договор с изпълнител и работата да приключи до края на тази година, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Едва около 66 млн. лв. от над 3.1 млрд. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. могат да бъдат загубени. Рисковите проекти са 32 - в градския транспорт, здравеопазването и туризма. Към момента са усвоени 81% от парите по изтеклата оперативна програма, а до седмици предстои одобрението и на новата програма "Региони в растеж" 2014-2020. Бюджетът на програмата е малко над 3 млрд лева. Новото и различното е, че общините стават междинни звена по програмата. Безвъзмездната помощ за 39-те големи града е 1.37 млрд. лв. В рамките на интегрираните им планове за развитие общините трябва да представят инвестиционната си програма. Могат да се финансират проекти за подобряване на градската среда, транспорта, социална, културна и образователна инфраструктура. Предвидени са средства и за модернизация на спешната помощ (163 млн. лв.) и в образователна инфраструктура (180 млн.лв.). Основен фокус ще бъде професионалното обучение – най-вече в направленията земеделие, култура, спорт. За ремонт на пътища са предвидени 380 млн. лв. 28-те малки градове, бенефициенти по програмата, получават 206 млн. лв. за мерки за енергийна ефективност на публични и частни сгради.
През изминалите седем години са инвестирани над 3.1 млрд.лв. по ОПРР. С тях са обновени над 1000 училища и детски градини, 100 туристически обекти, ремонтирани са над 1000 км второкласни и третокласни пътища. С обновен облик и модерна градска среда са 86 града.
Общините да работят с ускорено темпо, за да може до края на годината да завършат в максимална степен проектите от изминалия програмен период, като не допускат никакъв компромис с качеството, защото лошото изпълнение води до финансови санкции, призова регионалният министър Лиляна Павлова. Проектите, които не приключат до края на тази година, ще бъдат завършени през 2016 г. , но със средства от общинските бюджети.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.