Детелина Николова: Увеличението на такса смет може да се избегне

Размер на шрифта: a | a | a 18:52 29 октомври 2013
Автор: ДТ
Експертите на Министерството на околната среда и водите и Националното сдружение на общините в Република България търсят решения, за да не се стигне до драстичното увеличение на отчислението за битови отпадъци, което от следващата година трябва да достигне 35 лв. за тон. Предстои през ноември да бъде проведена работна среща, на която да се обсъдят всички варианти, заяви вчера кметът на Добрич Детелина Николова в отговор на общинският съветник от БСП Владимир Калчев. Ако тази финансова тежест по време на криза е прекалено голяма за гражданите, общината ще се постарае да поеме задължението за сметка на други приходи, подчерта Детелина Николова.
На заседанието си вчера общинските съветници на Добрич приеха бюджетна прогноза за периода 2014–2016 г. на постъпленията от местни приходи и разходите за местни дейности. Това се прави за първи път, обясни Детелина Николова и посочи, че изискването е записано в Закона за публичните финанси. Прогнозите са изготвени на базата на реална оценка и анализ на събираемостта на местните данъци и такси за изминалите три години. Очакваните приходи през 2014 г. са 17 660 200 лв., през 2015 г. – 17 859 400 лв., а през 2016 г. – 17 999 500 лв. В приетата от общинските съветници бюджетна прогноза е посочено, че през 2014 г. се очакват разходи в размер на 16 298 026 лв., през 2015 г. – 16 483 605 лв., а през 2016 г. – 16 609 039 лв. При изчисляване постъпленията от местните такси се отчете развитието на мрежата на детски градини, детски ясли, домашен социален патронаж и други, като се взеха предвид тенденциите в увеличаване или намаляване на ползвателите на предоставяните от общината услуги, обясни Детелина Николова.
Разходите за периода 2014-2016 г. са ограничени до размера на реалистичната оценка за собствените приходи и трансферите от други бюджети, като не се допусна планирането на разходи, срещу които няма обезпечени очаквани постъпления въз основа на направените реалистични анализи.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.