Детелина Николова стана най-дълго управлявалият Добрич кмет

Размер на шрифта: a | a | a 21:09 21 май 2014
Автор: Пламен Николов
Детелина Николова влезе в историята като кметът на Добрич, управлявал града ни най-дълго. Досега рекордът като местен управленец държеше Желез Попов. Той е държал кормилото на града в продължение на 10 години и 6 месеца /с известни прекъсвания/, в предиода 1883 – 1894г., сочат данните в книгата на Атанас Пеев - “Кметовете на Добрич”, излязла през 2004 г. Детелина Николова пое кметския пост в началото на ноември 2003 г., след като спечели местните избори. В края на май тя ще направи стаж от 10 години и 7 месеца като кмет.
33-ма души са имали честта и отговорността да бъдат кметове на Добрич от Освобождението досега. Две са жените, стояли начело на града – Вида Димитрова (1956-1962) и Детелина Николава. Първият кмет на Добрич (Хаджиоглу Пазарджик) е Стефан Баев, който е и най-младият, заемал този пост.  При встъпването си в длъжност той е бил на 29 години. За него във фонда на Регионалния исторически музей в Добрич се пази интересен документ – свидетелството за участието му в работата на Учредителното Народно събрание във Велико Търново, проведено от февруари до април 1879г. Най-възрастният управник на Добрич е Алекси Момов, който става кмет на 56-годишна възраст и управлява града в периода 1916 – 1918г., след освобождението от първата румънска окупация.
В книгата на Атанас Пеев могат да се открият още интересни сведения за кметовете, почетните граждани на Добрич и председателите на Общински съвет.
Детелина Николова е родена на 12 декември 1956 г. в плевенското село Брест. Работи в общинската администрация на Добрич от 1985 до 1992 г. От 1995 г. до 2003 г. е секретар на Община град Добрич. На местните избори през 2003 година е избрана за кмет от листата на НДСВ. През 2007 г. и 2011 г. печели кметския вот като кандидат на ГЕРБ.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.