Момичета в народни носии посрещнаха децата с хляб и сол

Деца се докосват до традициите във Възрожденското училище

Възпитават най-малките жители на Добрич в родолюбие

Размер на шрифта: a | a | a 20:47 16 ноември 2014
Автор: Ана Иванова
Истински урок по родолюбие и българщина получиха третокласниците от ОУ,, Христо Смирненски” и СОУ,, Климент Охридски”. Малчуганите имаха възможността да се включат  в уникален по рода си проект под наслов ,, Български искрици”. Проектът е финансиран от  "Българска шевица" ЕООД – Добрич.  Фирмата има над 15 годишна традиция в изработването на български народни носии. Основен партньор е Регионалният исторически музей – Добрич.
Целта на проекта е да запознае децата с историята, бита и културата на българския народ.  Идеята е по атрактивен и интересен за малчуганите начин да се обогатят знанията на децата за миналото на народа ни и да се съхранят традициите, датиращи векове назад.  Специфичните цели на проекта са малчуганите да получат допълнителни исторически сведения за произхода и живота на българския род, да получат елементарни умения за работа с дърво, кожа и текстил, да се възпитават в чувство на национална принадлежност и гордост, че сме потомци на велик народ.
Първи среща с историята проведоха третокласниците от ОУ „Христо Смирненски”.
Всяка неделя от 10.30 ч. ученици от добрички школа ще посещават Възрожденското училище, намиращо се в административната сграда на Регионалния исторически музей в етнографския комплекс "Стария Добрич". Там те ще  да обогатят своите знания и ще научат интересни факти около живота и занаятите на древните българи. Уроците по родолюбие ще продължат през цялата учебна година, като ще бъдат отворени за всички желаещи да се насладят на истинска възрожденска атмосфера. Вчерашната лекция премина типично по български. Децата бяха посрещнати с топла питка, сол и здравец. Техните преподаватели -  Капка Кръстева, Анита Радева и Йордан Сивков им разказаха за народните носии и облекла и ги запознаха със славното минало на нашия народ. Децата показаха завидни знания по история и не спираха да задават любопитно въпроси. Йордан Сивков, който е свободен реконструктор, пресъздаващ епохата на ранното Средновековие представи пред децата облекло и въоръжение от тази далечна епоха. Дрехите, оръжието и оборудването са изработени от него по скици и рисунки на автентични образци, достигнали до нас през дистанцията на отминалите столетия. Естествено, най-впечатляващи за малчуганите бяха оръжията на средновековните воини. Любознателните третокласници не пропуснаха да си направят снимки.
Като едни истински древни мъже, грижещи се за прехраната на семейството си, момчетата изработиха стрела, кожена пунга, щит, шапка, терлици, колан с тока, средновековни играчки.
Малките дами пък ще покажат своите умения в направата на салфетка, каре, книгоразделител, мини национални костюми, кукли, коланче и игленик. През декември ще бъдат поставени и две пиеси по разказите на Чудомир, съобщиха организаторите. Предвидено е и посещение на тъкачницата в ,,Стария Добрич”.
Срещата премина в много усмивки и веселба. В края й децата споделиха, че им е било много интересно  и искат повече подобни преживявания.
Проектът е разработен по идея на Магдалена Петрова – управител на,,Българска шевица”.Искаме да изразим огромната си благодарност за професионализма и съдействието на Регионален исторически музей – Добрич, изразена в лицето на директора – Костадин Костадинов. Много благодарим и на Ивелина Романова за прекрасното отношение към децата, за търпението и всеотдайността, които влага в работата си, посочиха Магдалена Петрова и съпругът й Красимир Димитров. В бъдеще ще разчитаме на подкрепата на Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" на Национално дружество "Традиция". Магдалена Петрова и съпругът й са членове на неправителствената организация, занимаваща се с възстановяване на епизоди от славното минало на народа ни и популяризираща българската история сред съвременниците ни. Искрено се надяваме, на подкрепа от страна на Община Добрич и Регионалния инспекторат по образованието, допълни още Магдалена Петрова.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.