С едноминутно мълчание бе почетена паметта на дългогодишния активист на БЧК и зам.-председател на Областния съвет на милосърдната организация д-р Евгения Георгиева, която ни напусна наскоро.
Снимка: Григор Маринов

И през 2013 година

Десетки хиляди нуждаещи се добруджанци получиха подкрепа от БЧК

Размер на шрифта: a | a | a 19:02 18 февруари 2014
Автор: Пламен Николов
Годишно отчетно събрание на областната организация на БЧК в Добричко се проведе вчера. Отчетена бе дейността на местните червенокръстци и бяха приети насоките за работа през 2014 г. Заради икономическата криза и постоянната бедност в България социално-помощната дейност продължава да бъде приоритет за БЧК и в Добричка област. Броят на нуждаещите се расте. Това изисква допълнителни усилия от милосърдната организация за удовлетворяване на битовите, социални и здравни потребности на изпадналите в безизходица добруджанци. След приемането на страната ни в ЕС хуманитарните пратки от чужбина рязко намаляха. Въпреки това БЧК в Добричка област съобразно своя капацитет и ресурси продължи да помага на най-бедните. През 2013 г. са получени само три хуманитарни пратки на стойност 350 лв. Подпомогнат е Дома за жени с умствена изостаналост в с. Българево. 10 645 бедни добруджанци са получили помощи от БЧК през 2013 г. – с 2700 повече в сравнение с предходната година. Подпомогнати са 876 деца от различни уязвими групи. Помощи под различна форма са предоставени на 28 социални и лечебни заведения. Парични средства от фонд “Милосърдие” са отпуснати на 38 нуждаещи се, като общият размер на помощта е 4610 лв. Еднократните парични помощи се отпускат в различни размери – в зависимост от тежестта на случая. Средният размер на помощта за един нуждаещ се е 121 лв. Дете от с. Соколово е получило 600 лв. за лечение и рехабилитация на травми , получени в катастрофа.
За поредна година БЧК е основен партньор при разпределение на хранителните пакети за бедни от интервенционните запаси на ЕС. Право да получат продуктите имаха 7542 бедни жители на Добричка област. Пакетите достигнаха до 87,68 % от тях.  Разпределени са 301 433 кг. храни на стойност 633 843 лв. На 28 социални и лечебни заведения са предоставени 79 395 кг. с продукти на стойност 176 413 лв.
И през 2013 г. продължи дейността на механизма “хранителна банка”. Кампанийното набиране на хранителни продукти е преустановено заради мащабната програма на ЕС. Ученици от Шабла и от ОУ “Хр. Смирненски” и ЕГ “Гео Милев” в Добрич по своя инициатива организираха акции за събиране на храни за нуждаещи се, които са предоставени на БЧК и разпределени от милосърдната организация. За набиране на допълнителни средства за социално-помощната си дейност БЧК в Добричка област разчита на касички, поставяни в различни обекти. През 2013 г. по този начин са събрани 5 888 лв.

Грижи за децата в риск

Децата в риск от уязвими социални групи бяха обект на внимание от червенокръстците и през изминалата година. Най-устойчивият проект на БЧК в Добрич е Центърът за обществена подкрепа на деца в риск. Той функционира вече 13 години и през него са преминали над 450 малчугани от бедни семейства. През 2013 г. услугите на центъра са ползвали 41 деца.
Червенокръстците в областта реализират и програма “Топъл обяд”. В началото на декември започна предоставянето на топла храна за обяд на 30 деца в риск. Те се хранят в Центъра за обществена подкрепа в продължение на 50 учебни дни, като бюджетът е в размер на 3180 лв., от които приносът на БЧК е 700 лв.
В акциите за подпомагане на децата в риск се включват активно и младите червенокръстци. Те активно участваха в традиционните дарителски кампании за набиране на средства, с които да бъдат подпомогнати нуждаещи се деца. В навечерието на Коледа са предоставени 200 хранителни пакета на деца в тежко социално положение на стойност 2000 лв. Храните са разпределени между малчугани в риск от училища в Добрич и Тервел.

Грижа за хората от третата възраст

И през миналата година БЧК в Добричка област продължи да полага грижи за хората от третата възраст. В рамките на програма “Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора” е реализиран микропроект “Знания и умения за хората от третата възраст – достойни граждани на България и Европа”. Обучения за повишаване знанията и уменията на пенсионерите за реакция и предпазване от насилие са проведени в общините Добрич, Тервел и Ген. Тошево. Заедно с криминалисти от МВР възрастните хора са били запознати с опасността от телефонни измами и начините, по които да разпознат мошениците, както и с най-често прилаганите от тях схеми.

Над 4000 добруджанци активно участват в мисията на БЧК


3944 са регистрираните членове на БЧК в Добричка област през 2013 г. Техният брой е намалял с 917 в сравнение с предходната година, сочи отчетът на Областния съвет. 435 са регистрираните доброволци на БЧК в Добричко. Техният брой също намалява, но се увеличава ефикасността им в реализираните дейности, отчитат от местната червенокръстка организация.
Данните от последното преброяване сочат намаляване и застаряване на населението в Добричка област. В 73 села в региона живеят под 100 души – основно хора в пенсионна възраст, немалко от тях са самотни, болни и трудно подвижни. С оглед демографските тенденции се налага редуциране на дружествата в селата. В областната организация на БЧК влизат 148 дружества /112 селски и 36 градски/.
 По традиция на отчетното събрание на областната червенокръстка организация присъстваха председателят на БЧК Христо Григоров и генералният директор на организацията доц.д-р Красимир Гигов. Изключително сме доволни от свършеното от червенокръстците в Добрич. Оценката за тяхната работа е изключително висока. Но най-високата оценка е тази на препълнената зала и удовлетворението от факта, че си помогнал на нуждаещ се в точния момент, каза Христо Григоров.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.