Денят на бившия пушач отбелязват и в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 20:34 24 септември 2013
Денят на бившия пушач – 26 септември в рамките на европейската кампания “Екс пушачите са неудържими” ще бъде отбелязан и в Добрич. В национален мащаб организатори на кампанията са Министерство на спорта и физическото възпитание, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданска инициатива “България без дим”. В Добрич инициативата се подкрепя от  Общината, Общински Клуб – К 7, Бакарди клуб, Клуб „Аз не пуша…И искам другите да знаят!”  към ОУ „Стефан Караджа”.
Кампанията „Екс пушачите са неудържими“ поощрява постиженията на бившите  пушачи от цяла Европа. Тя е инициирана от Европейската комисия, предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach, безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния иструмент на кампанията – iCoach (www.exsmokers.eu). 29% от европейците пушат, като в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 31% от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца.
Общоевропейската кампания „Екс пушачите са неудържими“ се стреми да насърчи европейците да се откажат от пушенето. При нея акцентът вече не се поставя върху опасностите от тютюнопушенето, а върху ползите от отказването, като се подчертават вдъхновяващите постижения на бивши пушачи и се предлагат практически съвети за отказване от цигарите.
В центъра на кампанията „Екс пушачите са неудържими“ е iCoach - дигитална платформа за здравни съвети, помагаща на пушачите да спрат тютюнопушенето със свой собствен ритъм - незабавно или в близко бъдеще. Пушачите от целия ЕС имат безплатен достъп до iCoach на техния собствен език чрез национални страници във Facebook, iCoach анализира навиците на пушачите и дава ежедневни, индивидуални съвети.
От стартирането на кампанията през 2011 г. до юли 2013 г. 394 509 души от цяла Европа са се регистрирали в безплатната онлайн платформа iCoach, от които 15 075 са българи. Facebook страницата на кампанията в България (https://www.facebook.com/Unstoppable.bulgaria) има 72 841 фена.
Когато даден пушач стане бивш пушач, постига нещо значително. Личните ползи са многобройни: по-добро здраве, по-добър външен вид, повече пари и по-високо самочувствие. Ефектът върху обществото (по-ниски разходи за здравеопазване, по-силна икономика и т.н.) също е огромен.
Денят на бившия пушач е в чест на тези, които са се отказали от вредния навик и са горди и непобедими модели за подражание на онези, които се опитват да спрат да пушат.
Отказването от тютюнопушенето не е никак лесно. Ето защо тази кампания предлага едно изключително ефективно средство, с което да помогне на пушачите да оставят вредния навик зад гърба си. iCoach е безплатна дигитална платформа за подобряване на здравословното състояние чрез съвети, достъпна на всички официални езици в ЕС. За разлика от други подобни средства, iCoach се фокусира и върху хората, които не желаят да спрат да пушат, както и върху онези, за които има голяма вероятност да започнат да пушат отново. Около 30 % от хората, които започват програмата, определят себе си като непушачи след период от 3 месеца на използване на платформата. Броят на пушачите в ЕС бавно намалява и немалко хора вече са се отказали от вредния навик.Една трета от европейците все още редовно палят цигара, а много продължават да умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Това е не само човешка трагедия, а и основен здравословен и социално-икономически проблем. Кампанията е насочена към хората във възрастта между 25 и 34 години - 28 милиона европейци. Целта е насърчаване и подпомагане за отказ на тютюнопушенето, повишаване осведомеността за опасностите от вредния навик.
Отбелязването на „Деня на Екс-пушача” е събитие, което допринася за широка обществена дискусия по проблемите на тютюнопушенето, новаторските форми, разработени в процеса на отказване от тютюневата зависимост и информираност на обществеността за вредите от употребата на тютюн.
В 11 ч. на 26 септември в “Бакарди клуб” в Добрич ще бъде безплатно измерено нивото на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. Предвидена е и демонстрация на използването на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите. Желаещите пушачи ще попълнят въпросник.
Заедно с отбелязването на  „Деня на Екс-пушача”, Регионалната здравна инспекция в Добрич ще закрие и Лятната АнтиСПИН кампания. Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, ще предложи на всички желаещи лица, навършили 16 годишна възраст независимо от здравно осигурителния им статус да узнаят своя ХИВ – статус, като част от грижата за собственото им здраве и това на партньора.


реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.