Делото за изборния резултат от вота за съветници в Добрич тръгва отначало

Постъпила е нова жалба на кандидати от БСП, даденият ход на делото бе отменен

Размер на шрифта: a | a | a 18:59 04 ноември 2015
Автор: Пламен Николов
Административният съд в Добрич даде вчера ход на делото, заведено по жалби на ГЕРБ и “Движение 21”, с които се оспорват резултатите от изборите за общински съветници в областния град. Всички призовани заинтересовани страни бяха уведомени за вчерашното съдебно заседание и така отпаднаха пречките делото да тръгне по същество.
Процесуалния представител на ГЕРБ Марине Галева направи уточнение, че при сравнението между протоколите, представени в щаба на партията от нейни застъпници и данните в сканираните протоколи на СИК се откриват грешки и поправки в 42 секции. От ГЕРБ промениха искането си и настояха за броене само в тези секции, като представиха справка за констатираните от тях разминавания. От “Движение 21” настояха да се преброят всички бюлетини. И двамата жалбоподатели поискаха да се призоват свидетели, които да потвърдят забелязаните от тях разминавания. Поправките в протоколите са нанесени след представянето им в Общинската избирателна комисия и са заверени с подписите само на по трима члена на съответната СИК, а не на всички, както изисква законът, твърдят от ГЕРБ и “Движение 21”.
От Общинската избирателна комисия поискаха съдът да отхвърли жалбите като неоснователни. И двете са подадени преди да бъде официално прието решението на ОИК за обявяване на изборния резултат от вота за съветници. Направените поправки са вписани в протоколите при предаването им в ОИК след констатирани несъответствия в контролните цифри и по никакъв начин не могат да окажат влияние върху крайния резултат от изборите.
Реформаторския блок се присъедини към становището на ОИК. Според реформаторите искането за повторно броене на бюлетините е неоснователно. Паралелното преброяване в щаба на ВМРО показа същите резултати като брой гласове за общински съветници. Не смятаме, че има съществени разминавания, които биха променили изборния резултат, заяви Йордан Йорданов от патриотичната организация. Според него е възможно да има грешки при отчитането на преференциалния вот. Останалите заинтересовани страни – политически формации, участвали в изборите и  излъчили общински съветници не изразиха становище.
Съдът отхвърли искането за повторно ръчно броене на бюлетините като неоснователно. В протоколите няма вписани възражения на членове на СИК или на застъпници, които да отразяват забелязани от тях нарушения. Отхвърлено бе и искането за ангажиране на свидетели, защото по казуса има достатъчно писмени доказателства. Съдът даде възможност на жалбоподателите само да оспорят протолите на секционните избирателни комисии, като им припомни, че трябва аргументирано да докажат, че в документите са вписани неверни данни.
След приключване на вчерашното заседание, в Административния съд е постъпила още една жалба. Тя е на общинския съветник от БСП Светлин Колев и на Дариела Вълканкина и Светлана Демирева – кандидати за общински съветници от листата на социалистическата партия. В жалбата се твърди, че в по-голямата си част протоколите от паралелното преброяване не отговарят на предадените в ОИК. Не са отразени правилно резултатите от преброяването на бюлетините, разпределението на гласовете по партии и преференциите за всеки отделен кандидат. Несъответствия има и в броя на действителните и недействителни бюлетини. Като пример е посочено, че в секция 25, където Дариела Вълканкина и Светлин Колев са гласували с преференция за себе си, не е отразен нито един преференциален вот за двамата. Тримата кандидати от листата на БСП искат ръчно преброяване на всички бюлетини, за да се установи правилно ли са разпределени мандатите между общинските съветници и има ли промяна, която би настъпила вследствие неотчетени преференции.
С оглед на новопостъпилата жалба председателят на съдебния състав Димитър Михов издаде в следобедните часове вчера определение, с което отмени дадения ход на делото, присъедини жалбата на БСП към останалите и насрочи дата за ново заседание. То ще се проведе на 9 ноември. ДТ
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.