Председеталят на Общинския съвет Ангел Табаков и кметът на Добрич Детелина Николова
Снимка: Григор Маринов

Декларация срещу разпределението на средствата за регионите прие Общинският съвет

Размер на шрифта: a | a | a 18:10 11 февруари 2014
Автор: ДТ
Общинският съвет на Добрич прие вчера декларация, с която изразява несъгласието си с начина, по който са разпределени средствата по правителствената програма “Растеж, устройство и развитие на регионите”. Както стана ясно миналата седмица, Министерски съвет не отпусна финансиране за депозираните от Община Добрич три проекта. Те са на обща стойност 15 млн.лв. – 9 млн.лв. за проект за разделна канализация в квартал “Рилци”, 4 500 000 лв. за изпълнението на втория етап от реконструкцията на градския парк и 1 500 000 лв. за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.
Общинският съвет на Добрич подкрепя изцяло действията на Общината в ангажираността да подаде качествени работни проекти с балансиран бюджет за важни инвестиции, касаещи населението както на града, така и на цялата област, се посочва в декларацията. Те са за изграждане на канализация в квартал ”Рилци”, реконструкция и мерки за енергийна ефективност в ученическо общежитие за децата от областта, последен етап от цялостния ремонт на уникалния за града и региона с потенциал за туризъм Градски парк „Свети Георги”.   
Добрич е център на граничен селскостопански регион, в който живеят над 90 000 реални данъкоплатци. Хората на Добрич, както и всички български граждани, заслужават част от техните данъци, генерирали този държавен ресурс, да се върнат под формата на инвестиции или поне да знаят какви устойчиви резултати ще се постигнат с тях. Освен това в европейски план при харчене на публични средства винаги се спазват основни принципи и правила и се съблюдава ефективността и резултатността при тяхното разходване. В момент на все още действаща икономическа и финансова криза точно региони като Добрич предвид тяхната специфика са силно засегнати и имат нужда от допълнителна подкрепа. Въпреки това сме свидетели на непрозрачно „раздаване” на финансов ресурс без публично обявени протоколи с оценки на проектите, съгласно критериите в постановление на Министерски съвет от 16 януари 2014 г.
Общоприетите индикатори за ефективно разходване на средства от подобен характер са: брой население, облагодетелствано от обновената инфраструктура; достъпна среда на хора с увреждания; икономия  на енергия и опазване на околната среда; брой създадени работни места, както и не на последно място конкретни количества подобрена инфраструктура.     
Изводите, които се налагат след обявеното решение са, че за пореден път определени български общини сме игнорирани от българското правителство, макар и да отговаряме на всички посочени „балансирани” подходи или „проектна готовност”. За пореден път се налага партиен принцип за разпределяне на нашите пари, който е неморален и противопоставя българските общини и техните граждани, посочват още местните парламентаристи.  
Съветниците настояват да получат отговори на въпросите, относно степента на проектна готовност на финансираните общини и кои от тези индикатори са отчетени при тяхното разпределяне. Настоява се и за изясняване на критериите, по които са подбрани общините, в които е насочено финансирането, твърде голямо дори за европейските фондове.
Кметът Детелина Николова заяви, че Националното сдружение на общините в Република България иска среща с министър-председателя и министъра на финансите. Ние сме убедени, че оценки на депозираните проекти няма. Игнорирането на общините е заради политически дивиденти, подчерта още Детелина Николова.
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.