Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов:

Данните за африканската чума по свинете в Румъния са тревожни

Забраната за търговия с животни и продукти от тях в поразените от чума общини ще важи до Коледа

Размер на шрифта: a | a | a 18:18 28 август 2018
Автор: ДТ
Наложените ограничителни мерки  в 7-те общини, където има огнища на чума по дребните преживни животни, ще бъдат вдигани поетапно, ако вторите проби са отрицателни, каза в Добрич зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов на откриването на 26-ото издание на международното изложение „Селското стопанство и всичко за него”, организирано от „Добрички панаир”АД. „На първия кръг от изследванията бяха взети проби от 3-километровата зона около огнищата, сега се изследват пробите от 10- и 20-километровата зона. Ако  всички те са отрицателни, няма да има никаква причина да държим хората под напрежение. Процедурата е такава – мерките се вдигат 21 дни, след като е унищожено последното заразено животно и  на територията е извършена дезинфекция. Тогава вече има възможност за населване с нови животни” – обясни Иванов. Що се отнася до исканията на животновъдите да се вдигне забраната за търговия с месо, мляко, млечни продукти, според изискване на решение за изпълнение на Европейската комисия, ограниченията за търговия с животни и продукти от тях от 7-те общини ще продължат до 23 декември т.г.
„Данните за африканската чума по свинете продължават да са тревожни. Излезе информация, че в Румъния е заразен и най-големият им свинекомплекс за 140 000 животни. Тревожното при тази болест е, че тя се разпространява по много и разнообразни начини – чрез предмети, хора, диви животни и др” – съобщи зам.-министърът. Той добави, че редовно се провеждат срещи с големите свинепроизводители, които са наясно с риска, както и с по-малките стопанства. Оградата по границата с Румъния вече е завършена  - каза Я.Иванов. „Остава един участък от нея да се подсили с мрежа, тип „Бруно” – добави той. 
Зам.-министърът повтори, че се вземат много сериозни мерки на граничните пунктове да не се допуска внос на свинско месо и продукти от него. „При проверката на ГКПП-Кардам завчера установихме, че много от туристите, които идват в България, както и шофьорите на ТИР-ове, си носят храна с тях. Конфискувано беше сериозно количество, което се изхвърля в сцециални фризери на Агенцията по безопасност на храните”- каза Иванов. Той припомни, че заболяването е влязло в Европа от Грузия от отпадъци на кораб от Мадагаскар, спрял на пристанище Поти.
Особено сме бдителни по всички граници. Ветеринарните инспектори правят проверки на багажите и обясняват, че не е разрешено внасянето на каквито и да е продукти от свински месо” – обяви зам.-министърът.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.