Дадоха зелена светлина за повторен старт на проекта за воден цикъл на Добрич

След реализацията му, цената на водата ще се понижи

Размер на шрифта: a | a | a 20:10 23 февруари 2016
Общинският съвет даде вчера съгласие Община Добрич да кандидатсва по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проекта за подобряване на водния сектор в града. Решението на местния парламент бе необходимо, след като от Министерството на околната среда  и водите поканиха Общината да представи проект. Това е повторен опит да бъде реализиран изключително важния за града ни проект за водния цикъл, който не успя да бъде завършен през изминалия програмен период 2007 – 2014 г.
Стойността на новия проект е 96 млн. лв., като съфинансирането от страна на Община град Добрич ще бъде 10,1 процента или 9,7 млн. лв. Съветниците дадоха съгласие да се поеме общински дълг, като се кандидатства за кредит пред фонд ФЛАГ или банкова институция, с който да се осигури нужния ресурс за съфинансирането.
На сесията вчера бяха поканени експерти от фирма “Бул Про Консултинг”, която от 2007 г. предоставя консултантски услуги по оперативните програми на ЕС. Фирмата е извършила анализ за приходите и разходите, който трябва да бъде окончателно оформен до края на февруари, за да се спази срокът за подаване на апликационните форми – 1 март.
Като недопустими са определени разходи в размер на 1,5 млн. лв., но те вече са направени за рехабилитацията на водопровода по ул. “Поп Богомил” през 2013 г. и няма да натежат реално върху финансирането на проекта. Бившият зам.-кмет Надежда Петкова попита как стои въпроса с признаването на разходите за ДДС, които според нея са се оказали основна причина за провала на проекта в предходния програмен период. Надежда Петкова попита още и дали предвиденият финансов ресурс от 13 млн. лв. за реконструкция на помпената станция във Врачанци ще е достатъчен, като се има предвид, че съоръженията пострадаха при наводнението през лятото на 2014 г.  Доскорошният зам.кмет попита още каква ще е социалната поносимост на проекта и как реализацията му ще повлияе на цената на водата.
Водата в Добрич ще поевтинее с няколко стотинки на кубик благодарение на снижаването на загубите, които сега са значителни заради амортизираната водопреносна мрежа.
Съгласно изискванията на т.нар. “ранни ВиК-проекти” Община Добрич трябва да има пълна проектна готовност, а дейностите по проекта трябва да започнат преди края на 2016 година. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.