Чрез даренията се спестяват данъци

напомнят от НАП - Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:56 24 ноември 2015
Добруджанци, които са правили дарения през тази година или направят такива до края на декември, могат да намалят законно данъците си, които трябва да платят през 2016 г. Те могат да намалят с до 65%  данъчната си основа, ако са изпълнени определени условия. С до 15% може да се намалят данъчните основи при направени дарения за културата или с до 50 на сто при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка, включително в случаите, когато са направени в натура. Ограничението е, че тези дарения могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението. Данъчните суми могат да се намалят законно и с направените през изминалата година вноски по застраховки „Живот”, както и със закупуване на осигурителен стаж и др.
Важно е да се знае, че общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи. Към годишната данъчна декларация, която физическите лица ще подадат през данъчната кампания на 2016 година, се прилагат копия на документи, удостоверяващи статута на лицето и че предметът на дарението е получен.
През последните няколко години средно 1200 добруджанци  се възползват от данъчните облекчения, предоставени от НАП, и са заплатили по-малко данъци. Това са хора, направили дарения, работещи с временна нетрудоспособност и млади семейства, закупили жилища с ипотечен кредит. Повече информация за намаляване на данъчните основи чрез дарения   заинтересованите могат да намерят  на електронната страница на НАП - nap.bg. Допълнителна информация за облекченията при дарения може да се получи и на  телефон 0700 18 700.
реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.