Децата бяха посрещнати с хляб и сол

Читалище “Български искрици” пали огъня на родолюбието в детските души

Размер на шрифта: a | a | a 20:04 12 ноември 2017
Автор: ДТ
Учебната година в най-новото добричко читалище – “Български искрици” бе официално открита вчера. Залата на Възрожденското училище в музея в Старият Добрич се оказа тясна да побере десетките деца, които ще изучават историята, традициите и занаятите на народа ни. На официалното откриване присъстваха и родителите на децата, и разбира се – техните преподаватели, които ще ги въведат в един чуден свят, ще ги запознаят с миналото, ще им предадат нови знания и умения. 
Проектът “Български искрици” стартира през 2014 г. като кръжоци по занаяти и практическа история по идея на Магдалена Петрова, която сега е председател на читалищното настоятелство. За изминалите три години децата от “Български искрици” научиха много за историята на хилядолетната ни държава, за бита на нашите предци, навлизат в тайните на занаятите, които дедите ни са упражнявали векове наред. През 2017-а година вече е официално регистрирано и Народно читалище “Български искрици”, което си поставя амбициозната и нелека задача на съвременен будител – да разпали огъня на родолюбието сред децата, които пък да го предадат на своите връстници. Целта на неделните занимания е малчуганите да разберат, че е въпрос на чест и гордост да бъдеш българин. 
Секретарят на читалището Капка Кръстева представи постиженията на децата през изминалите три години. “Български искрици” вече пръска пламъка на обичта към род и родина и сред нашите сънародници зад граница. Децата от Добрич са гостували на свои връстници в Тараклия, показали са получените от тях знания и умения на малките българчета от неделните училища в Милано, Палма де Майорка и Лондон. Добричкото читалище има филиали в Тараклия, Молдова и Бердянск, Украйна – два града с компактни български общности. През май тази година читалището организира българска седянка в “Старият Добрич”, в която се включиха българчета от таврийските градове Мелитопол и Бердянск. Читалището е постоянен партньор и на местния военноисторически клуб “46-ти пехотен Добрички полк”. Децата от “Български искрици” взеха участие в Международния военноисторически фестивал, посветен на 100-годишнината от Добричката епопея и във възстановката на Каварненското въстание през изминалото лято. Пламен Николов от “46-ти пехотен Добрички полк” поздрави децата и техните ръководители с новата учебна година, като подчерта, че усилията, които се полагат за патриотичното възпитание на подрастващите са достойни за възхищение и обяви, че читалище “Български искрици” вече е колективен член на добричкия военноисторически клуб и Национално дружество “Традиция”. 
През тази учебна година се увеличава броят на децата, които ще посещават неделните читалищни занимания, разширяват се и кръжочните форми, в които малчуганите ще участват. 
В “Средновековната работилница” децата ще научат повече за една далечна епоха преди повече от 1000 години – създаването на българската държава на Балканския полуостров. Едновременно със знанията малчуганите ще изработват и средновековни предмети – пунги, нагайки, стрели, играчки, прабългарска шапка и др. 
“В духа на възрожденеца” е модул, който ще запознае децата с епохата на Българското Възраждане и борбите за освобождение от турско робство. 
Анета Радева ще срещне малчуганите с магията на българската шевица. Под нейно ръководство децата ще шият и бродират изкусните форми, радвали окото и сетивата на предците ни през вековете. 
Друга магия, призната и в световен мащаб ще завладее сърцата на малките искрички – българската народна музика. В модула “Езикът на музиката и танца” децата ще се учат да пеят, танцуват и свирят на народни инструменти  под ръководството на голямата добруджанска певица Галина Дурмушлийска и хореографа и изпълнителя Георги Радев.
Децата ще се превъплътят в млади занаятчии, като ще изучават дърворезба и керамика под ръководството на майсторите Койчо Колев и Венета Велева. 
Огромна заслуга за реализацията на родолюбивия проект има и Регионалния исторически музей, който още от самото начало подаде ръка на “Български искрици” и неотлъчно стои зад начинанието. 
През следващите месеци децата ще получат знания и умения, които телевизията и компютрите не могат да им дадат. Разпалените искрици на родолюбието и любовта към българското те ще предадат на своите съученици и връстници, за да съхраним и предадем на идните поколения богатото културно-историческо наследство на народа ни. 

Текст към снимка на стр. 2
Децата бяха посрещнати с хляб и сол

реклама
реклама
реклама
Американски доброволци... Португалски университетски... Книгата „100 артефакта от... Отново добричлийка спечели... Листовки със „зелени идеи”... Окръжният съд призна глоба,... Младежи от Добрич и други... Картини от храни и хвърчила... Шест чуждестранни състава и... „Пътищата на лятото”... Добричката болница търси... Деца приготвиха сладолед за... Представиха възможности за... Замърсени води в плувни... Изпратиха писмените... Медали заслужи клуб... Монтираха указателни знаци на... Записи на стиховете на Дора... Цените на яйцата в Добричко са... Празник на шоколада с фонтан от... Ще градят нова църква в квартал... Светофарът по улица „Сан... Новости в еврофинансирането за... Ново читалище в Добрич за трети... До месец ще е ясно дали ще... Подпомагат двама млади... Приключи международен проект... Изложба “Пътищата на лятото”... Реализират проекти за иновации... Пет отделения в болницата в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.