БСП: Разрешението за проучване на газови залежи от служебното правителство граничи с престъпление

Партиите да поемат ангажимент, че новоизбраните добрички депутати ще работят за оставане в сила на мораториума за шистовия газ, призовават от Коалиция „БСП Лява България”

Размер на шрифта: a | a | a 21:13 03 септември 2014
Даденото разрешение за използване на неконвенционални методи за проучване на шистов газ от служебното правителство граничи с престъпление, при положение, че има наложен мораториум от парламента. Служебният кабинет си позволява да заобикаля забраната, заяви на пресконференция вчера водачът на листата с кандидати за народни представители на Коалиция „БСП Лява България” проф. Светла Бъчварова. Категорична е позицията на левицата, че това не трябва да се случва, защото е заплаха за всички отрасли и най-вече на основния поминък в Добруджа – земеделието. Действията на служебното правителство са незаконосъобразни и нецелесъобразни, категоричен е областният лидер на БСП Росен Карадимов. Той обяви, че левицата ще предложи следващата седмица на всички политически сили, които участват в изборите в Добричка област да се срещнат и да поемат ангажимент пред избирателите, че новоизбраните депутати в Добричка област ще направят всичко възможно да не се допусне отпадане на мораториума върху проучванията и добива на шистов газ.
Листата с кандидати за народни представители от Коалиция „БСП Лява България” в Осми Добрички многомандатен избирателен район бе представена официално вчера. Областният соцлидер Росен Карадимов изрази удовлетворението си, че тя е утвърдена от Националния съвет във вида, в който е била предложена от местното ръководство на социалистите. Кандидат-депутатите на левицата са били подредени според номинациите от общинските конференции на социалистите в областта .
Водач на листата е проф. Светла Бъчварова. Росен Карадимов я определи като изключителен специалист в областта на земеделието – както в теорията, така и в практиката. Тя беше зам.-министър на земеделието в един много труден период, когато ДПС контролираше изцяло аграрния ресор и успя да отстои много от позициите на БСП в този сектор. Проф. Бъчварова бе председател на комисията по земеделие в досегашния парламент. Като дългогодишен ректор на Селскостопанската академия тя отлично познава проблемите на Добруджа и на добруджанските производители. Определянето на проф. Бъчварова за водач на листата на Добричкия избирателен район е израз на уважение и отношение към региона, категоричен бе Росен Карадимов. По въпроса за „парашутистите” той коментира, че БСП е национална партия и има отговорността да определя политиките в национален план и затова трябват подготвени специалисти, които да задават и отстояват позиции в следващия мандат – независимо дали в ролята на управляващи или опозиция. Начинът, по който бе приета проф. Бъчварова показва, че местните структури на БСП в Добричко са удовлетворени от този избор, убеден е Росен Карадимов. Той добави, че и на предходните парламентарни избори е имало вариант Светла Бъчварова да оглави листата в Добрич, но в крайна сметка тя се е оказала начело в Пловдив-област. Сега тя дойде на мястото, където тежи най-много, каза още Росен Карадимов.
Втори в листата е досегашния зам-областен управител Даниел Йорданов. Той е на 36 години, представител на младото поколение в БСП. Като зам-областен управител той прояви своите качества и натрупа опит на изключително отговорен пост и затова е бил номиниран с мнозинство от структурите на БСП в Добричко. Даниел Йорданов е юрист, завършил е Аграрния университет в Пловдив.
На трето място е Сияна Фудулова – досегашен народен представител, вече опитен парламентарист.Тя има засглуги за всичко, което е направено за региона в последните години. Присъствието й ще осигури приемственост в листата , уверен е Росен Карадимов. В отговор на журналистически въпрос бе уточнено, че третото място в листата на БСП не е неизбираемо.
Четвърта е Нина Ставрева – също млад човек , завършила е Аграрна икономика и педагогика, учител в Професионалната гимназия по земеделие в Каварна. Росен Карадимов я определи като още едно от новите лица на БСП в Добричка област.
На пето място е общинския лидер на БСП в Добрич Мая Димитрова – юрист, общински съветник вече втори мандат. Тя представлява новия дух на партийната организация в Добрич, каза Росен Карадимов.
На шеста позиция в листата е д-р Йорданка Стоева – личен лекар в Шабла с над 2500 пациенти.
Седмото място е за инж. Дарина Господинова, докторант по психология.
Листата се затваря от съвсем млад човек – 25-годишната Цветелина Бориславова, представител на гражданската квота на Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, завършила специалност „Автотранспорт и земеделска техника”.
Росен Карадимов изрази удовлетвореност от младежкия облик на листата и от факта, че седем от осемте кандидати за народни представители са жени. Подредихме професионални, компетентна и перспективна листа, която ни дава увереност на старта на предизборната кампания. Имаме ясни послания и тези, добър капитал от изминалото едногодишно управление и можем да търсим доверието на добруджанци, обяви Росен Карадимов.
За мен е изключителна чест да бъда водач на листата в Добричка област, която е лицето на българското конкурентноспособно земеделие. За да продължим да бъдем водещи в тази област трябва да използваме всички възможности на държавата. Земеделието е приоритетен отрасъл за развитието на българската икономика според платформата на БСП. Предизвикателствата са много и българското общество иска конкретни действия. Залагаме на решаване на тежки проблеми, натрупани във времето. Ще поемем ясни ангажименти, от които няма да отстъпим независимо от следизборната политическа конюнктура. За нас е изключително важно България да е и финансово, и социално стабилна. Акцент отново ще бъде поставен върху доходите, пенсиите и намаляването на безработицата, разкри част от приоритетите на левицата Светла Бъчварова.  Тя посочи, че през изминалата година бяха размразени доходите и пенсиите, увеличени бяха детските надбавки, разкрити бяха десетки хиляди нови работни места. Убедени сме, че сме на правилния път – хората трябва да бъдат защитени, заяви Светла Бъчварова. В сферата на земеделието ще акцентираме върху защитата на интересите на българските земеделески производители и осигуряване на тяхната равнопостовеност с фермерите в останалите страни от ЕС. Успяхме да договорим добри условия за българските стопани през новия програмен период,  каза още проф. Бъчварова. Тя припомни, че в качеството си на заместник министър многократно и често е посещавала областта и е работила за разрешаване на проблемите в земеделието в региона. Познавам отлично особеностите на района. Аз съм дисциплиниран човек и ангажиментите ми към избирателния ми район и към добруджанци ще бъдат ежеседмични, декларира проф. Светла Бъчварова. Тя обяви, че целта на БСП е да бъде първа политическа сила в Добричка област.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.