БСП: Разрешението за проучване на газови залежи от служебното правителство граничи с престъпление

Партиите да поемат ангажимент, че новоизбраните добрички депутати ще работят за оставане в сила на мораториума за шистовия газ, призовават от Коалиция „БСП Лява България”

Размер на шрифта: a | a | a 21:13 03 септември 2014
Даденото разрешение за използване на неконвенционални методи за проучване на шистов газ от служебното правителство граничи с престъпление, при положение, че има наложен мораториум от парламента. Служебният кабинет си позволява да заобикаля забраната, заяви на пресконференция вчера водачът на листата с кандидати за народни представители на Коалиция „БСП Лява България” проф. Светла Бъчварова. Категорична е позицията на левицата, че това не трябва да се случва, защото е заплаха за всички отрасли и най-вече на основния поминък в Добруджа – земеделието. Действията на служебното правителство са незаконосъобразни и нецелесъобразни, категоричен е областният лидер на БСП Росен Карадимов. Той обяви, че левицата ще предложи следващата седмица на всички политически сили, които участват в изборите в Добричка област да се срещнат и да поемат ангажимент пред избирателите, че новоизбраните депутати в Добричка област ще направят всичко възможно да не се допусне отпадане на мораториума върху проучванията и добива на шистов газ.
Листата с кандидати за народни представители от Коалиция „БСП Лява България” в Осми Добрички многомандатен избирателен район бе представена официално вчера. Областният соцлидер Росен Карадимов изрази удовлетворението си, че тя е утвърдена от Националния съвет във вида, в който е била предложена от местното ръководство на социалистите. Кандидат-депутатите на левицата са били подредени според номинациите от общинските конференции на социалистите в областта .
Водач на листата е проф. Светла Бъчварова. Росен Карадимов я определи като изключителен специалист в областта на земеделието – както в теорията, така и в практиката. Тя беше зам.-министър на земеделието в един много труден период, когато ДПС контролираше изцяло аграрния ресор и успя да отстои много от позициите на БСП в този сектор. Проф. Бъчварова бе председател на комисията по земеделие в досегашния парламент. Като дългогодишен ректор на Селскостопанската академия тя отлично познава проблемите на Добруджа и на добруджанските производители. Определянето на проф. Бъчварова за водач на листата на Добричкия избирателен район е израз на уважение и отношение към региона, категоричен бе Росен Карадимов. По въпроса за „парашутистите” той коментира, че БСП е национална партия и има отговорността да определя политиките в национален план и затова трябват подготвени специалисти, които да задават и отстояват позиции в следващия мандат – независимо дали в ролята на управляващи или опозиция. Начинът, по който бе приета проф. Бъчварова показва, че местните структури на БСП в Добричко са удовлетворени от този избор, убеден е Росен Карадимов. Той добави, че и на предходните парламентарни избори е имало вариант Светла Бъчварова да оглави листата в Добрич, но в крайна сметка тя се е оказала начело в Пловдив-област. Сега тя дойде на мястото, където тежи най-много, каза още Росен Карадимов.
Втори в листата е досегашния зам-областен управител Даниел Йорданов. Той е на 36 години, представител на младото поколение в БСП. Като зам-областен управител той прояви своите качества и натрупа опит на изключително отговорен пост и затова е бил номиниран с мнозинство от структурите на БСП в Добричко. Даниел Йорданов е юрист, завършил е Аграрния университет в Пловдив.
На трето място е Сияна Фудулова – досегашен народен представител, вече опитен парламентарист.Тя има засглуги за всичко, което е направено за региона в последните години. Присъствието й ще осигури приемственост в листата , уверен е Росен Карадимов. В отговор на журналистически въпрос бе уточнено, че третото място в листата на БСП не е неизбираемо.
Четвърта е Нина Ставрева – също млад човек , завършила е Аграрна икономика и педагогика, учител в Професионалната гимназия по земеделие в Каварна. Росен Карадимов я определи като още едно от новите лица на БСП в Добричка област.
На пето място е общинския лидер на БСП в Добрич Мая Димитрова – юрист, общински съветник вече втори мандат. Тя представлява новия дух на партийната организация в Добрич, каза Росен Карадимов.
На шеста позиция в листата е д-р Йорданка Стоева – личен лекар в Шабла с над 2500 пациенти.
Седмото място е за инж. Дарина Господинова, докторант по психология.
Листата се затваря от съвсем млад човек – 25-годишната Цветелина Бориславова, представител на гражданската квота на Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, завършила специалност „Автотранспорт и земеделска техника”.
Росен Карадимов изрази удовлетвореност от младежкия облик на листата и от факта, че седем от осемте кандидати за народни представители са жени. Подредихме професионални, компетентна и перспективна листа, която ни дава увереност на старта на предизборната кампания. Имаме ясни послания и тези, добър капитал от изминалото едногодишно управление и можем да търсим доверието на добруджанци, обяви Росен Карадимов.
За мен е изключителна чест да бъда водач на листата в Добричка област, която е лицето на българското конкурентноспособно земеделие. За да продължим да бъдем водещи в тази област трябва да използваме всички възможности на държавата. Земеделието е приоритетен отрасъл за развитието на българската икономика според платформата на БСП. Предизвикателствата са много и българското общество иска конкретни действия. Залагаме на решаване на тежки проблеми, натрупани във времето. Ще поемем ясни ангажименти, от които няма да отстъпим независимо от следизборната политическа конюнктура. За нас е изключително важно България да е и финансово, и социално стабилна. Акцент отново ще бъде поставен върху доходите, пенсиите и намаляването на безработицата, разкри част от приоритетите на левицата Светла Бъчварова.  Тя посочи, че през изминалата година бяха размразени доходите и пенсиите, увеличени бяха детските надбавки, разкрити бяха десетки хиляди нови работни места. Убедени сме, че сме на правилния път – хората трябва да бъдат защитени, заяви Светла Бъчварова. В сферата на земеделието ще акцентираме върху защитата на интересите на българските земеделески производители и осигуряване на тяхната равнопостовеност с фермерите в останалите страни от ЕС. Успяхме да договорим добри условия за българските стопани през новия програмен период,  каза още проф. Бъчварова. Тя припомни, че в качеството си на заместник министър многократно и често е посещавала областта и е работила за разрешаване на проблемите в земеделието в региона. Познавам отлично особеностите на района. Аз съм дисциплиниран човек и ангажиментите ми към избирателния ми район и към добруджанци ще бъдат ежеседмични, декларира проф. Светла Бъчварова. Тя обяви, че целта на БСП е да бъде първа политическа сила в Добричка област.

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.