Бизнесмени вече застраховат сделките си в чужбина

Размер на шрифта: a | a | a 19:51 15 септември 2015
Бюджетът на Българската агенция за експортно застраховане е 80 млн. лева, но застрахователният капацитет е по 10, каза на семинар в Добрич председателят на Съвета на директорите Бистра Илкова. Клиенти са компании от всички сектори на икономиката – машиностроене, електроника, земеделие, туристически услуги, ползватели на банкови кредити, хранително-вкусова промишленост, търговия и др., добави тя. Към момента клиентите са около 250.
Агенцията има съвместни продукти с Банката за развитие за кредитиране на малки и средни предприятия с преференциални условия. Кредитите са застраховани в нашата агенция, каза Илкова.
Към момента застраховките на банковите кредити на малки и средни предприятия и за предекспортно финансиране са най-много. Става дума за фирми, които вземат кредити от банки, за да подготвят експорта си. Покриваме и риска при плащане от фалит на партньора в чужбина, забавено плащане от страна на контрагентите на нашите фирми-износители, обясни Илкова. Тя добави, че се плащат постоянно застрахователни обезщетения, заради изпадане в неплатежоспособност на компании в страни от Европейския съюз и извън него.
Добричкият регион е изключително важен за нас, защото тук се развиват различни видове бизнеси, предприемачите са доста активни и такава икономическа среда трябва да се поощрява, каза още Илкова. Ние като агенция сме активната страна да стигнем до бизнеса и да предложим нашите продукти, добави тя. Ние предлагаме спокойствие при бизнеса с чужди фирми, застраховаме и политически рискове, каза Илкова.
Семинарът е по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.