“Безсмъртният полк” ще марширува и в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:48 24 април 2017
Автор: ДТ
Инициативата “Безсмъртният полк” ще се проведе за пръв път и в Добрич на 9 май. Страната ни за втора поредна година се включва в световното движение. В 37 български града наследници на участници във Втората световна война и антифашистката съпротива ще излязат със снимки на своите предци, за да почетат паметта и саможертвата им и да станат част от безсмъртния полк. Така България става част от световното движение, в което участват 40 държави. Миналата година, когато за първи път българи се включиха в инициативата, градовете бяха 16. Тази година се очаква участниците да бъдат над 40 000 - двойно повече в сравнение с 2016 г. Официална покана за присъствие е отправена и към президента Румен Радев. В България движението е инициирано от обществената фондация "Безсмъртният полк". То е свързано с функционирането на специален български уеб сайт "Безсмъртният полк", който само за една година е събрал над 150 лични истории на мъже и жени, участвали в борбата срещу фашизма. Историите, биографичните данни и снимките са предоставени от техните наследници. Председателят на фондация "Безсмъртният полк" Павел Иванов допълнително е събрал архив от над 4 000 истории, които предстои също да бъдат публикувани в сайта.
“Безсмъртният полк” е обществена акция, която се провежда отскоро в Русия, а напоследък и в някои други държави. В Деня на Победата – 9 май – участниците преминават по улиците на града с георгиевски ленти и портрети на своите предци, които са участвали във Втората световна война. Акцията е проведена за пръв път в руския град Томск през 2012 г. През 2013 г. инициативата се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 15 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград). "Безсмъртният полк" обхваща над 40 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. В момента акцията се провежда в държави като Великобритания, Франция, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.
Инициативата се случва благодарение на 61 координатори от цялата страна, представители на различни движения и организации. В Добрич “Безсмъртният полк” ще марширува от 11 ч. на 9 май в центъра на града. 


реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.