България губи националния си генофонд

алармира народният представител проф. Иван Станков

Размер на шрифта: a | a | a 20:29 15 декември 2014
Автор: мирослав балчев
Съществува сериозна опасност от загуба на националния генофонд, алармира вчера народният представител от АБВ проф. Иван Станков. Необходимо е да се акцентира върху селекционната дейност, тъй като в момента контролираните животни са едва 10 %. В същото време според европейското законодателство те трябва да са поне 30 %, обясни проф. Станков. Трябва да увеличим броя на животните, тъй като в момента се използват посредствени мъжки разплодници. Това води до по-ниска продуктивност в животновъдството, подчерта народният представител от Добричка област и даде за пример добивите на краве мляко. У нас те са 3800 литра от крава, докато в Холандия са 8000 литра, а в Израел – 10 000 литра. Средният показател за ЕС е 6000 литра.
Все още няма яснота дали новата Програма за развитие на селските райони ще заработи през следващата година. Страната ни трябва да усвои около 6 млрд.лв., но не е ясно кога този процес ще започне. Програмата бе върната за преразглеждане от европейските институции, като в нея са посочени 426 забележки, припомни проф. Станков. В разговори с директора на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов, народният представител е получил уверение, че се работи усилено върху отстраняването на пропуските.
Предстои в Народното събрание да бъде обсъдена Национална стратегия за устойчиво развитие на земеделието за периода 2014-2020 г., посочи още проф. Иван Станков. В работата си депутатът от Добричка област е лично ангажиран и със законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност – област с много проблеми в момента. Изготвя се и  законопроект за браншовите организации и нов Закон за висшето образование.
Социалният министър Ивайло Калфин има подкрепата на АБВ и парламентарната група на партията за плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, въпреки че реформата е замразена за следващата година, подчерта още проф. Станков. Той бе категоричен, че групата на АБВ в парламента води балансирана и уравновесена политика. Ивайло Калфин е най-доброто и сполучливо попадение в изпълнителната власт и най-полезната връзка на България с ЕС. Участието ни в изпълнителната власт не е грешка. Ние поехме конкретни отговорности. Декларираме, че сме социална лява партия и затова поехме управлението на социалното министерство, посочи проф. Иван Станков.
В парламента поддържам много добри, колегиални отношения с Румен Иванов и Живко Мартинов от ГЕРБ, с Валентин Николов от Патриотичния фронт и с проф. Бъчварова от БСП, заяви още народният представител от АБВ. Той обаче сподели, че все още не се е запознал и не е водил разговари с колегата си от ДПС Рушен Риза.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.