Бъдещето на “Жилфонд – Инвест” разбуни духовете в местния парламент

Размер на шрифта: a | a | a 18:14 28 февруари 2017
Автор: ДТ
Бъдещето на “Жилфонд – Инвест” и начина, по който ще се стопанисват общинските жилища занапред разбуниха духовете в местния парламент вчера. Повод стана докладната на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев за сформиране на временна комисия, която да изготви анализ за състоянието и дейността на “Жилфонд-Инвест” и да предложи промени в Наредбата за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд. От докладната стана ясно, че в Одитен доклад за Община град Добрич от август 2016 г. Сметната палата за пореден път е констатирала, че за общинските жилища са вменени отговорности на лица извън администрацията. Взетите управленски решения за сключване на договори при отдаване под наем и събиране на наеми за общинските жилища от “Жилфонд-инвест” ЕООД, без имотите да бъдат включени като непарична вноска в капитала на търговското дружество е в противоречие с действащата нормативна уредба. В момента общинското дружество стопанисва 1415 жилища. След обсъждания в постоянните комисии по търговия, услуги и туризъм и по регионално развитие, международно сътрудничество, европейски програми и проекти” са взети решения да се предложи сформирането на временна комисия, в която да влязат служители от администрацията и общински съветници. 
Мая Димитрова от БСП даде тон за дискусиите, като заяви, че отново се предлагат решения на парче, без съветниците да са наясно какво точно се цели. Какъв статут и правомощия ще има тази комисия, за да дава становище как в бъдеще да се разпореждаме с тези жилища, попита Мая Димитрова. Тя обяви, че ще внесе питане до кмета дали “Жилфонд-инвест” е предоставял заеми, на кого и за какъв срок. Мая Димитрова призова кметският екип първо да представи цялостната си визия за бъдещето на това общинско търговско дружество и едва след това да се пристъпва към вземане на конкретни решения и промени в наредбата. 
Иво Пенчев изрази недоумението си, че за последните 5 години “Жилфонд-инвест” отчита дивидент на Общината в размери между 11 000  и 28 000 лв., което според председателя на местния парламент е недостатъчно с оглед широкия предмет на дейност на дружеството и реализираните приходи. 
Кметът Йордан Йорданов посочи, че констатациите на Сметната палата не са от миналата година, те са едни и същи във всеки годишен одитен доклад. В нито една друга община общинските жилища не се стопанисват по този начин и това трябва да бъде променено. Никой не говори за ликвидиране на “Жилфонд-инвест”, а за привеждане на стопанисването на общинските жилища в съответствие с действащата нормативна уредба, каза градоначалникът. Той добави, че дружеството ще запази другите си дейности – строителен надзор, газификация, евентуално поддръжка на сгради.
В крайна сметка с 22 гласа “за”, 8 “против” и 10 “въздържал се” бе взето решение за сформиране на комисия, която да направи анализ и в едномесечен срок да излезе с конкретни предложения за стопанисването на общинските жилища и промени в наредбата. За председател на комисията бе определен общинският съветник Герман Германов. 
Спорове имаше и във връзка с докладната на Росица Йорданова, с която се открива процедура за конкурс за управител на “Жилфонд-инвест”. Договорът на сегашния шеф на общинското търговско дружество Илия Михайлов изтича в края на май. Съветници от БСП изразиха мнение, че след като ще се правят промени в начина на стопанисване на общинските жилища, докладната трябва да се оттегли и конкурсът за управител да стартира след като стане ясно какъв ще е предметът на дейност на “Жилфонд-инвест” в бъдеще. Докато нямаме яснота как ще функционира дружеството, какъв бизнес-план ще очакваме от кандидатите за управители, попита арх. Емилия Добрева. В крайна сметка надделя мнението, че има достатъчно време за провеждане на процедурата, а междувременно Общинския съвет ще вземе решение относно визията за бъдещето на дружеството. ДТ

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.