Американски специалисти споделят опит в правилното хранене на деца с увреждания

Размер на шрифта: a | a | a 18:51 21 април 2016
Автор: ДТ
Специалисти от американската организация СПООН ще посетят Добрич от 22 до 26 април по покана на Фондация Лумос, за да обучат работещи в центрове за деца с увреждания в Добричка област. Ще бъде проведено и практическо обучение в един от новите Центрове за настаняване от семеен тип на деца с уврежания в областния град. Целта на посещението е американските специалисти да споделят своя опит по темата за недохранването и уврежданията и да представят инструмент, който всички, грижещи се за деца с увреждания, могат да ползват - „Кратка оценка на елементите на храненето“. 
В момента на територията на Добричка област функционират 4 Центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят деца и младежи с увреждания. Методиката, която ще представят американските експерти, ще подкрепи специализираните грижи и ще доведе до подобряване на процеса на хранене, който при децата с увреждания е от изключителна важност. 
„Кратка оценка на елементите на хранене“ е разработена с цел оценка и подобряване на уменията за хранене на бебета и деца с увреждания, които живеят в резидентни услуги. „Кратката оценка“ може да се прилага на деца с увреждания от момента на раждане до 18 годишна възраст, както на живеещи в резидентни услуги, така и в приемна грижа по цял свят. Бебетата и децата с увреждания в резидентните услуги са изложени на по-висок риск от влошаване на здравето като пряк резултат от неподходящи практики в храненето. Подобряването на начина на хранене при децата с увреждания може да намали рисковете от задавяне, аспирация, пневмония, заболявания на горните дихателни пътища, недохранване и смърт. Освен това, правилните методи на хранене са много важен компонент за качеството на живот и достойно отношение към децата с увреждания. 
При реализирането на проект „Детство за всички” през 2010 г. е направена оценка на децата от детските домове за малчугани с умствена изостаналост, с физически увреждания и домовете за медико – социални грижи. Обособена е една особено уязвима група  от рискови деца и младежи - 265, за които са необходими спешни мерки. Държавната агенция за закрила на децата се обърна към фондация ЛУМОС за подкрепа при работата с тези деца. След внимателно разглеждане на ситуацията, се стигна до идеята в един от големите домове за деца с умствена изостаналост (ДДУИ) в България, където има значителен брой деца с тежки и множествени увреждания, т.нар. „лежащи деца”, да бъде изпратен специалист по храненето от Великобритания, който да консултира персонала по отношение на работата с тези деца. Направена е констатацията, че при тези деца очевидно основните съставки и хранителни вещества, осигуряващи живота и развитието липсват или не са достатъчни – те са с много ниско тегло, малък ръст и често тяхното развитие не съответства на календарната им възраст. Това е вярно, но само до някъде, тъй като храната в домовете по принцип е в достатъчно количество и разнообразие. Следователно децата гладуват за нещо друго. Анализът на храненето отново подчертава, че наред с медицинския е налице и социален проблем. Децата гладуват, но не за храна, а за индивидуално отношение и внимание, за общуване с друго човешко същество. Доказано е, че липсата на такъв тип общуване може да бъде вредно за развитието им, въпреки предоставянето на добри грижи и наличие на качествена храна, са изводите на специлистите. 
Фондацията СПООН работи за промяна на храненето и хранителните практики при децата с увреждания или малчугани, които живеят извън семейството си. Тези деца са в най-голям риск от недохранване, което влошава тяхното развитие в ранното детство и през целия им живот. Съществуват обаче ресурси, които могат да защитят тези деца от предотвратимото и разрушително въздействие на непълноценното хранене и неправилните техники на хранене. За да отговори на тази изключително важна потребност, Фондация SPOON създава и разпространява по целия свят готови за използване инструменти, осигуряващи на децата, които често остават незабелязани, пълноценно хранене и основни хранителни практики.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.