Актуализираха капиталовата програма на Добрич

Съветници недоволстват, че са поставени в ситуация да гласуват вече направени разходи

Размер на шрифта: a | a | a 18:26 29 ноември 2016
Автор: ДТ

Общинският съвет прие на вчерашното си заседание предложение за актуализация на Програмата за капиталовите разходи на Община град Добрич. Докладната бе внесена от ресорния зам.-кмет арх. Боян Коларов. В хода на подготовката на сесията и обсъжданията в постоянните комисии бяха направени допълнителни предложения, които разбуниха духовете в залата на местния парламент. 
В Капиталовата програма бяха добавени нови годишни задачи. Една от тях е благоустрояване на междублокови пространства по ул. “Хан Тервел” /Рилските блокове/. От докладната става ясно, че Общината е заделила за тази цел 40 000 лв., а останалите са дарени от “Есетере България” ООД под формата на изготвяне на проект и доставка на оборудване за детска площадка. Извършено бе намаление на годишната задача за битовата канализация по ул. “Разлог” и ул. “Вежен” от 204 000 лв. на 40 000 лв. до размера на дължимия аванс при определяне и сключване на договор с изпълнителя. 

Изготвяне на проекти за основен ремонт/укрепване на детски градини разбуни духовете

Тема на бурни дебати стана допълнителното предложение на арх. Боян Коларов в капиталовата програма да бъдат предвидени допълнително 70 000 лв. за изготвяне на инвестиционни проекти за основен ремонт/укрепване на детските градини 18 “Дора Габе” и 25 “Весела”. Съвитници поискаха строителния зам.-кмет да конкретизира какво точно се предвижда и конкретните параметри. Стана ясно, че двете детски градини са включени в инвестиционната програма за образователна инфраструктура, която би трябвало да бъде финансирана по ОП “Региони в растеж”. Изготвените проекти за реконструкцията обаче са били върнати след оценката, тъй като сградите не са в нужния конструктивен вид, позволяващ започване на ремонтните дейности. В 25-а детска градина има нужда от укрепване и изграждане на подпорна стена. Укрепването ще доведе до промени в другите части на сградата, ще е нужно геоложко проучване. Ако не се изготвят тези проекти, сградите няма да бъдат финансирани. Въз основа на устни разговори с проектантския екип е станало ясно, че проектите ще струват около 70 000 лв. Ако те не се изготвят, няма да бъде получено финансиране за ремонта, поясни арх. Коларов. На вчерашната сесия стана ясно, че първият екип, който е изготвил проектирането –фирма “Иво Петров – архитекти” се е отказал и е делегирал авторските си права на други проектанти – “ДиД Инженеринг”. Впоследствие обаче се оказало, че няма как друг екип да завърши проектирането и то ще бъде възложено на първоначалните проектанти. Общински съветници заподозряха некоректно отношение от страна на проектантския екип. Арх. Емилия Добрева изрази съмнение и относно цената, която грубо е около 14 лв. за квадратен метър и това според нея е прекалено много. Арх. Добрева предложи към техническото задание за проектиране да се включи и сградата на Детска градина 12, която е в тежко състояние. Има становище на експерти, че укрепването й би струвало толкова колкото да се построи наново. Арх. Коларов изрази съмнение, че проектантският екип би приел да изготви още един проект за същата цена. В крайна сметка местният парламент реши сумата от 70 000 лв. да бъде за изготвяне на проекти за сградите на трите детски градини. 
Съветници изразиха негодуванието си, че са поставени в ситуация да гласуват вече направени или договорени разходи, които не са обсъждани от местния парламент. 
80 000 лв. са предоставени от Общината за паметника на генерал Иван Колев. Тези средства са били преведени на Сдружението за изграждане на монумента и с тях са разплатени строително-монтажни дейности. Крайната сметка показва, че паметникът е струвал около 180 000 лв., от които 80 000 лв. е дарил народния представител Валери Симеонов, 80 000 лв. са от общинската хазна, а 20 000 лв. – от набраните от Сдружението средства. 
Въпроси за пореден път предизвика и модернизацията на стадион “Пионер”. В първоначалния вид на докладната бе предвидено за тази цел да бъдат отпуснати допълнително от общинския бюджет 50 000 лв., които да бъдат прибавени към целевите средства в размер на 200 000 лв., предоставени от Министерството на младежта и спорта. Впоследствие сумата бе намалена до 38 000 лв. От отговорите на зам.-кмета Росица Йорданова стана ясно, че стадионът ще се изгражда поетапно, тъй като средствата няма да стигнат за реализация на първоначалния проект, който е бил за 700 000 лв. Проектът е бил преработен, в момента тече процедура за обществена поръчка, която трябва да приключи до края на годината. 
В капиталовата програма бяха предвидени и 8 000 лв. като авансово плащане за закупуване на микрофонна уредла за залата на местния парламент.
В крайна сметка актуализацията на капиталовата програма бе приета с 27 гласа “за” и 7 “въздържал се”. 

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.