8,5 на сто е нивото на безработица в областта

Размер на шрифта: a | a | a 18:11 01 март 2018
Автор: ДТ
403 безработни жители на Добричка област са постъпили на работа през януари 2018г., съобщават от Регионалната служба по заетостта във Варна. Значителен е делът на устроените на работа на първичния трудов пазар – над 90%. През месеца в трудова заетост са устроени 68 младежи на възраст до 29 години, както и 33 продължително безработни (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).
Равнището на безработица в Добричка област през януари 2018 г. е 8,5%. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 6777, с 1034 по-малко спрямо януари предходната година. В сравнение с декември 2017г. се отчита ръст от 0,4 процентни пункта в равнището на безработица. Този ръст е типичен за началото на година и е в резултат на намалената активност на бизнеса и слабото търсене на работна ръка. За сравнение, през януари 2017 г. спрямо декември 2016 г. е отчетено увеличение с 0,5 процентни пункта. В град Добрич броят на регистрираните безработни през месеца е 2566. Равнището на безработица в града е 5,7% при 6,4% за първия месец на 2017 г., с 0,7 процентни пункта по-ниско. В сравнение с декември 2017г. се отчита ръст от 0,3 процентни пункта.
През януари 2018 г. в бюрата по труда от областта са заявени 399 работни места. На първичния пазар на труда са обявени 360 работни места. Най-много от обявените през месеца свободни работни места са от сферата на преработващата промишленост (95). Следват държавно управление (67), строителство (51), търговия (44), хотелиерство и ресторантьорство (31). По схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени 39 работни места.  Към 28 февруари 2018 г. в добричкото Бюро по труда са актуални 254 свободни работни места. 239 от тях са в град Добрич. 23 от свободните позиции са за висшисти. Търсят се 9 лекари, фелдшер, рехабилитатор, 3 медицински сестри, двама счетоводители, трима митнически брокери, началник отдел, ветеринарен лекар и логопед. 103 са предложенията за хора със средно образование. Търсят се работници в сферата на туризма, производството на облекло и обувки, кредитни специалисти, продавачи, счетоводител, монтожници, механици,  водач мотокар, перачи,  общи работници,  тракторист, трима шофьори на автобус. 89 са свободните работни места за кадри с основно образование – основно в сферата на леката промишленост и туризма. За хора с начално образование има 13 работни места – мияли на съдове, общи работници, хигиенист и говедовъд. 11 са възможностите за реализация на хора без образование – най-вече като строители. 
15 са свободните работни места в Балчик - 4 продавач консултанти,  главен счетоводител, специалист банка, петима монтажници метални конструкции, бояджия стоманени конструкции и двама общи работници.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.