600 ръжени хляба ще получат диабетици в областта

Дарението е в рамките на ежегодната кампания по проект “Хляб на мира”

Размер на шрифта: a | a | a 17:30 11 септември 2018
Автор: ДТ
Ежегодната дарителска кампания на хляб, произведен от ръж по проект „Хляб на мира”, се състоя вчера в сградата на Областен съвет на Български Червен кръст – Добрич по инициатива на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Дарението направиха Стелиян Стоянов - член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево, и Добри Драгнев - председател на ОС на БЧК-Добрич. Ръженият хляб се предоставя за диабетноболни, представители на диабетно дружество „Добруджа“ в Добрич и Домашен социален патронаж - Община Добричка, а по волята на дарителя ще бъде разпределен по всички осем общини в областта.
Тази година ръжта по международния проект „Хляб на мира“, чийто официален партньор за България е НАЗ, бе отгледана в землището на град Генерал Тошево с домакин „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Ген. Тошево. Богатата реколта позволи да бъдат приготвени 600 хляба, които ще бъдат дарени на хора със специални хранителни потребности.
Ръжта „Хляб на мира“ се произвежда ежегодно в рамките на участието на НАЗ в европейския проект „Хляб на мира“. Всяка година представител на Асоциацията от различен регион на страната поема отглеждането на културата. До този момент реколтата през годините беше произведена в стопанства в Пловдив, Лудогорието, Бургаска област, Карнобат и Ловеч.
В европейския проект „Хляб на мира” участват 12 държави от Централна и Източна Европа - бивши членки на Варшавският договор и настоящи членове на Европейския съюз. 
Проектът стартира в началото на 2013 година , когато в 12-те държави е засята ръж и от общата реколтата е замесен хляб, с което се отбелязва 25 години от падането на Берлинската стена.
На дарението в БЧК-Добрич присъстваха хора със специални хранителни потребности и доброволци. Стелиян Стоянов дари символично един хляб на председателя на Областният съвет на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов.  ДТ
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.