22-ро издание на конкурса „Надежди, таланти, майстори”

Тази година „”Гран при” включва и ангажимент за концерт в Academia Musicale Praeneste в Рим, Италия

Размер на шрифта: a | a | a 17:59 26 август 2018
Автор: ДТ
Тазгодишното издание на Младежки международен конкурс  „Надежди, таланти, майстори“ събира таланти в Добрич в дните от 10 до 14 септември. Форумът е творческа среща, на която млади Надежди изявяват Таланта си пред Майстори. Проявата е ежегодна, с международно участие на изпълнители на класическа музика. Провежда се под патронажа на кмета на град Добрич Йордан Йорданов.
В дългата вече 22 годишна история на конкурса „Надежди, таланти, майстори“ - превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. В последните години някои от тях са били проф. Иван Димитров /цигулка/ от Виена, проф. Божидар Ноев /пиано/ - ръководител катедра в Консерваторията в Инсбрук, Австрия, проф. Божидар Братоев /цигулка/ преподавател в музикалната академия „Принц Рение ІІІ “ в Монако, Диригентите Деян Павлов - гл. диригент на Плевенската филхармония, духовно свързания с Добрич маестро Йордан Дафов; вписаната в Почетната книга на града проф. Ринеке Смилде /флейта/ от Холандия; проф. Масимо Гон от Музикалната академия „Джузепе Тартини“ в Италия.
На тазгодишното издание жури ще бъдат - вдъхновителят и негов председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Фаусто Ди Чезаре /пианист и диригент/ -ръководител катедра в консерваторията „Санта Чечилия“ в Рим, проф. Стефан Попов /виолончело/ преподавател в „Гилдхол скуул“ Лондон, доц. Огнян Константинов /виола/ преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София.
В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2018 г. това са пиано, цигулка, виола, виолончело. Интерес представляват категориите Учител/ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце.
При категорията Камерни ансамбли, журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст. Величината  трябва да съответства на посочените в Регламента (напр. трио с участници на 18 , 25 и 27 г. - общата сума на годините е 70, което се разделя на броя участници 3 или  18 +25 +27 = 70 : 3 = 23, триото попада във Втора група - от 20 до 25 години. Същото важи и за клавирните дуа - напр. участници с възраст 18 и 36 г. - 18 + 36 = 54 : 2 = 27, дуото попада в Четвърта група - от 26 до 35 години“. Това е с цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси.
„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Лауреатите на призови места от съответна категория получават годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Нерядко  член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник  и поради невъзможността наградите да се делят.
Новото тази година е, че най-високата награда  „Гран при” за изключителни постижения освен всичко включва и ангажимент за концерт в Academia Musicale Praeneste (Рим, Италия), осигурен от нейния почетен председател - проф. Фаусто Ди Чезаре.
Поради много високите изисквания, имало е издания, в които не се е присъждал „Гран при“. 
Конкурсът има строг Регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“. 
След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. А най-уникалното е концертът-подарък, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика. 
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.