16 332 555 лв. е бюджетът на Община Добричка

Заложените параметрите са изпълними, с реално отчетени възможности, заяви зам.-кметът Дико Иванов

Размер на шрифта: a | a | a 19:54 17 февруари 2015
Бюджетът на Община Добричка за 2015 г. е в размер на 16 332 555 лв. Той получи одобрението на Общинския съвет на заседание, проведено вчера. Голямата зала в общинската администрация бе препълнена от прояващи интерес към дебатите по важната за развитието на добруджанската община тема. Сред съветниците, взели отношение по докладната се чуха критики, но имаше и положителни коментари.
Бюджетът тази година мога да определя като добър, с реално отчетени възможности, макар и в рискова среда. Финансовата рамка е малко стеснена в сравнение с миналогодишния бюджет, защото се отразява намалението в някои пера, като данъка от придобиване на имущество, каза зам.-кметът „Финансово-стопански дейности" Дико Иванов, който представляваше вносителят на докладната – кметът на Община Добричка Петко Петков.
Част от критичните коментари по проектобюджета, които се чуха от съветници по време на заседанието бяха свързани с предвидените в разходната му част сравнително малко пари за почистване и корекция на речните корита, предвид проблемите, които възникваха през последните месеци в някои села на територията на общината. Видяхме какво стана преди седмици в селата Одърци и Долина. Няма предвидени пари за справяне с подобни проблеми и в други села, като Драганово, Опанец, Богдан и Батово, каза общинският съветник Димитър Чернев. Недоволство възникна и относно размера и разпределението на парите за ремонт на пътища и на улици в населените места. Тези въпроси са обсъждани на заседанията на постоянните комисии към ОбС и на Председателски съвет. Пак ще уточня, че са предвидени пари за ремонт на водостоци, корекция на дерета и за пътни настилки, заяви Дико Иванов. Работи се според приоритетите и належащите проблеми, пред които се изправяме по време на работата си, добави той.
Това е последният за този мандат бюджет, затова ще наблегна на достойнствата му, каза общинският съветник Славка Петрова. Сред тях, според нея е начина, по който протече обсъждането му – липсваше монолог при представянето му от зам.-кмета и смирено съгласие сред присъстващите в залата, обясни тя. И най-важното – настъпили са промени в проектобюджета вследствие на обсъжданията, добави Петрова. Въпреки положителния коментар, тя добави, че в бюджета липсват приоритети, свързани с подобряване на условията за живот по селата или по-точно има неточно подредени приоритети. Петрова, както и други съветници изразиха несъгласие с предвидените за МБАЛ – Добрич 20 000 лв. от бюджета на Добричка за 2015 г. На тази част от дискусиите Дико Иванов отговори кратко и ясно: “Всички знаем къде се лекуват жителите на общината...”. Петрова направи предложение парите, предвидени за болницата, да се прехвърлят в “Резерви”, а после да се гласуват като отделна докладна, но идеята й не получи подкрепата на останалите общински съветници.  
Бюджетът бе приет, като само четирима от съветниците гласуваха “въздържал се”.
В приходната част на бюджета в размер на 16  332 555 лв. влизат 9 525 788 лева от централния бюджет и 4 140 835 лв. - собствени приходи. Преходният остатък от 2014 г. е над 1,5 млн. лв. Инвестиционната програма за тази година е в размер на 3,8 млн. лв.
В перата  “Превантивни дейности за предотвратяване на последствия от бедствия и аварии” и “Ликвидиране на последици от стихийни бедствия и производствени аварии” са разчетени общински средства в размер на 696 800 лв., включително и за корекция на река Суха, показват данните. ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.