16 332 555 лв. е бюджетът на Община Добричка

Заложените параметрите са изпълними, с реално отчетени възможности, заяви зам.-кметът Дико Иванов

Размер на шрифта: a | a | a 19:54 17 февруари 2015
Бюджетът на Община Добричка за 2015 г. е в размер на 16 332 555 лв. Той получи одобрението на Общинския съвет на заседание, проведено вчера. Голямата зала в общинската администрация бе препълнена от прояващи интерес към дебатите по важната за развитието на добруджанската община тема. Сред съветниците, взели отношение по докладната се чуха критики, но имаше и положителни коментари.
Бюджетът тази година мога да определя като добър, с реално отчетени възможности, макар и в рискова среда. Финансовата рамка е малко стеснена в сравнение с миналогодишния бюджет, защото се отразява намалението в някои пера, като данъка от придобиване на имущество, каза зам.-кметът „Финансово-стопански дейности" Дико Иванов, който представляваше вносителят на докладната – кметът на Община Добричка Петко Петков.
Част от критичните коментари по проектобюджета, които се чуха от съветници по време на заседанието бяха свързани с предвидените в разходната му част сравнително малко пари за почистване и корекция на речните корита, предвид проблемите, които възникваха през последните месеци в някои села на територията на общината. Видяхме какво стана преди седмици в селата Одърци и Долина. Няма предвидени пари за справяне с подобни проблеми и в други села, като Драганово, Опанец, Богдан и Батово, каза общинският съветник Димитър Чернев. Недоволство възникна и относно размера и разпределението на парите за ремонт на пътища и на улици в населените места. Тези въпроси са обсъждани на заседанията на постоянните комисии към ОбС и на Председателски съвет. Пак ще уточня, че са предвидени пари за ремонт на водостоци, корекция на дерета и за пътни настилки, заяви Дико Иванов. Работи се според приоритетите и належащите проблеми, пред които се изправяме по време на работата си, добави той.
Това е последният за този мандат бюджет, затова ще наблегна на достойнствата му, каза общинският съветник Славка Петрова. Сред тях, според нея е начина, по който протече обсъждането му – липсваше монолог при представянето му от зам.-кмета и смирено съгласие сред присъстващите в залата, обясни тя. И най-важното – настъпили са промени в проектобюджета вследствие на обсъжданията, добави Петрова. Въпреки положителния коментар, тя добави, че в бюджета липсват приоритети, свързани с подобряване на условията за живот по селата или по-точно има неточно подредени приоритети. Петрова, както и други съветници изразиха несъгласие с предвидените за МБАЛ – Добрич 20 000 лв. от бюджета на Добричка за 2015 г. На тази част от дискусиите Дико Иванов отговори кратко и ясно: “Всички знаем къде се лекуват жителите на общината...”. Петрова направи предложение парите, предвидени за болницата, да се прехвърлят в “Резерви”, а после да се гласуват като отделна докладна, но идеята й не получи подкрепата на останалите общински съветници.  
Бюджетът бе приет, като само четирима от съветниците гласуваха “въздържал се”.
В приходната част на бюджета в размер на 16  332 555 лв. влизат 9 525 788 лева от централния бюджет и 4 140 835 лв. - собствени приходи. Преходният остатък от 2014 г. е над 1,5 млн. лв. Инвестиционната програма за тази година е в размер на 3,8 млн. лв.
В перата  “Превантивни дейности за предотвратяване на последствия от бедствия и аварии” и “Ликвидиране на последици от стихийни бедствия и производствени аварии” са разчетени общински средства в размер на 696 800 лв., включително и за корекция на река Суха, показват данните. ДТ
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.