1423 четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български език в областта

Размер на шрифта: a | a | a 21:58 07 май 2014
1423 четвъртокласници от Добричка област се включиха вчера в националното външно оценяване по български език и литература, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Дариела Вълканкина. Проверката на знанията се проведе в 64 учебни заведения в региона, като най-много са те на територията на Община Добричка – 21. Справката показва, че външното оценяване са пропуснали около 90 четвъртокласници. За тях обаче не се предвижда повторна дата за явяване. Оценката от националното външно оценяване не се вписва като текуща, но по преценка на преподавателите може да се ползва при оформяне на годишните резултати, посочи Вълканкина. В Добрич, Каварна, Балчик и село Стефаново на външно оценяване са се явили и деца със специални образователни потребности. Преподавателите осигуриха всичко необходимо за нормалното протичане на препитването на тези четвъртокласници, за което им благодаря, подчерта началникът на Регионалния инспекторат по образование.
Националното външно оценяване за учениците от 4-ти клас продължава и днес, когато децата е покажат знанията си по математика. За 12 май е насрочено оценяването по предмета “Човек и природа”, а за 13 май – по “Човек и общество”.
Националните външни оценявания и по четирите учебни предмета започват в 10 часа и се провеждат едновременно във всички паралелки. Изпитването е писмено и се провежда за един учебен час (40 минути), а за учениците със специални образователни потребности - за два учебни часа. При необходимост от размяна на часовете в седмичното разписание на учебните занятия, училищната комисия уведомява предварително учениците и родителите.
Провеждането на външното оценяване в 4 клас не възпрепятсва осъществяването на нормалния учебен процес в училищата. Провежда се за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература - със свободен отговор. Целта на проверката е чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум (тестови задачи) обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет.
Тестовете по математика, по “Човекът и обществото” и “Човекът и природата” съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и 3 задачи от отворен тип. По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.
Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с 2 точки – задачите със свободен отговор, които изискват разбиране и прилагане на изучени знания. Диктовката по български език и литература се оценява с максимален брой 6 точки. Чрез диктовката и задачите за четене с разбиране изпитването се доближава до идеите на международното изследване PIRLS.
След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия проверява и оценява писмените работи на учениците по критериите и изискванията, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика.
В срок до три дни след приключване на съответното изпитване училищните комисии въвеждат резултатите им в сайта за външно оценяване. Чрез него се генерират обобщени за училището, за региона и за страната резултати, които дават информация за постижимостта на държавните образоватени изисквания за учебното съдържание по проверяваните предмети.
Училищните комисии, определени от директорите за провеждане на външното оценяване, имат задължението да информират учениците и техните родители за конкретните пропуски и постижения. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.