130 тона отпадъци приема всеки ден депото край Стожер

Очаква се в скоро време да заработят претоварните станции в Балчик и Тервел

Размер на шрифта: a | a | a 19:59 28 април 2015
Автор: Мирослав Балчев
Между 80 и 130 тона отпадъци се приемат ежедневно в Регионалното депо край село Стожер. Обектът започна работа на 1 март, а на официалното му откриване на 22 март присъства и министър-предсетаделят Бойко Борисов. В момента в Стожер се приемат отпадъците на четири общини – Добрич, Добричка, Крушари и Генерал Тошево. Очаква се в следващите месеци тук да се извозва и сметта на останалите общини на Добричка област и шуменската Никола Козлево, заяви ръководителят на проекта Теодора Петкова. Отпадъците на трите черноморски общини Балчик, Каварна и Шабла ще бъдат доставяни след като заработи претоварната станция в Балчик. Съоръжението там вече е готово и предстои да се избере оператор. Претоварната станция в Тервел, в която ще се доставят отпадъците и от Никола Козлево, ще бъде въведена в експлоатация до лятото, посочи още Теодора Петкова.
След като камионите докарат сметта в регионалното депо, тя се сортира. Биологичните отпадъци се компостират, а тези, които могат да бъдат преработени се отделят. Подходящите за преработка отпадъци се извозват от фирма “Полисхарт”, която е специализирана в изкупуването и рециклирането на вторични суровини. В депото има помещение за съхранение на опасни отпадъци, но такива все още не са отделени. Обособена е и площадка за раздробяване на строителни отпадъци. При извършване на дребни ремонтни дейности в жилищата си, съгражданите ни имат право да оставят до 10 чувала строителни отпадъци край контейнерите, подчерта Петкова.
В новооткритото Регионално депо работят 35 човека. 20 от тях са от село Стожер.
Строителството на регионалното депо бе осъществено по приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”. Общата стойност на проекта е 38 877 375 лв. Сумата на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 36 933 506 лв., от които 85% в размер на 31 393 480 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 5 540 026 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Собственото участие на деветте общини партньори по проекта, които ще ползват регионално депо е 1 943 868 лв. Депото отговаря на всички европейски норми, има 30-годишен срок на експлоатация. Разположено е върху площ от 217 дка.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.