13-годишно момиче с увреждания почина от грип

Размер на шрифта: a | a | a 18:36 08 февруари 2016
13-годишната Севдалина – едно от двете деца от Центъра за настаняване от семеен тип, които бяха настанени в реанимацията на добричката болница с усложнения от грип, е починало на 5 февруари след полунощ. Момиченцето е било в много тежко общо състояние, със забавено физическо развитие, изтощено от детска церебрална парализа и това е способствало за фаталния изход. Лекарите продължават да се борят за живота на 13-годишния Исус, но и за него прогнозата не е оптимистична. Детето тежи само 12 кг. и е твърде вероятно да не може да пребори усложненията от болестта. Доказан е щамът на вируса А H1N1. Останалите четири деца от Центъра за настаняване от семеен тип са в добро състояние и се очаква да бъдат изписани. Проверката от Агенцията за закрила на детето в добричкото социално заведение, където 6 деца заболяха от грип не ни притеснява, тъй като няма пропуски, коментира вчера ресорният зам.-кмет на Добрич д-р Емилия Баева.
През последните седмици нараства интензитетът на регистрираната заболеваемост от остри респираторни инфекции в Добричка област, съобщават от Регионалната здравна инспекция. През изминалата седмица са регистрирани 92 случая, като най-много са заболелите във възрастовата група 30-64 години – 30 души. 24 са болните деца между 5 и 14-годишна възраст, 19 са случаите при най-малките – от 0 до 4 години, сочи седмичната справка на РЗИ – Добрич. Нивото на заболеваемост е 104,81 на 10 000 души, и все още е под епидемичните стойности.
Лекарите са категорични, че няма поводи за паника, обстановката е характерна за сезона, при всяка вълна от остри респираторни заболявания има смъртни случаи, но те са при хора с придружаващи заболявания и отслабен имунитет.
Създадена е организация и са осигурени проби от заболели пациенти, прегледани амбулаторно с респираторни заболявания за изследване в Националната референтна лаборатория с оглед проследяване циркулацията на грипни вируси сред населението. Четири са потвърдените до момента резултати за грипен вирус тип А H1N1.
Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Заразяването може да стане и при контакт с повърхности, които са осеяни от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни чрез докосване след това на очите, носа или устата. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности. Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене, може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти на алкохолна основа. Трябва да се избягват контактите и при поява на симптоми своевременно да се потърси медицинска помощ, като се избягва самолечението, съветват от Регионалната здравна инспекция.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.