Пъстра Баба Марта за вкусове всякакви

Все повече се търсят ръчно изработени мартеници, хит е вълната

Годината на овцата наложи нов образ сред червено-белите амулети редом с Пижо и Пенда

Размер на шрифта: a | a | a 20:08 26 февруари 2015
Автор: Галина Михайлова
Разнообразие от артикули се предлагат за мартеници, с които добричлии да се закичат или да украсят домовете и автомобилите си на 1 март, когато посрещаме Баба Марта. Акцентираме на разнообразието, защото, както обикновено, голяма част от мартениците предназначени за децата, са най-често всевъзможни значки или малки играчки с прикрепени към тях закачалки, към които са добавени червено бели-пискюли. Богатството на артикули в същата цветова гама са диадеми, обеци, пръстени от пласмаса или хартия, чиято единствена връзка с празника Баба Марта са отново цветовете – бяло и червено. Невръстните момчета пък са привлечени от мартеници с изобилие от анимационни герои. Естествено всички изброени артикули са внос от Китай.
Нов момент тази година е образа на овцата (има и кози), тъй като 2015-а по китайския календар е годината на дървената овца. Всъщност това е вярно и според древния български календар. Така българските и китайските традиции, неусетно се преплитат, за да се осигури щастие и благоденствие, разбира се...
Хубавото е, че повечето фигурки на овце са изработени от вълна.
Все пак тази година се наблюдават и много положителни тенденции. Все по-търсени са ръчно изработените мартеници, сподели Генадий Пенчев – търговец, който вече 9 години продава традиционните червено-български амулети. Балчиклията поясни, че от 3 години предлага своята продукция в Добрич. Търговията с мартеници му е допълнителна работа. Иначе изработва бижутерия от полимерна глина, а по професия е психолог и работи по специалността си в родния град. Преди години, когато пазарът бе засипан с китайската продукция, хората бяха любопитни и купуваха вносните мартеници. От значение разбира се е и ниската им цена. Но сега все повече се търсят ръчно изработената родна продукция, поясни търговецът. Той самият е категоричен, че 90 на сто от стоката му е лично производство. Сред изделията, които предлага са и изработените от вълна. Жива вълна се нарича, обяснява Генадий Пенчев. Тя е необработена, без примеси на изкуствени материали, затова и нишката се къса по-лесно, а бялото не е снежно, а има по-тъмен нюанс.
Сред търсените за празника артикули всяка година без изключение са изделията в червено и бяло за най-малките – плетени терлички и шапчици. Че кой не се радва на пеленаче, облечено като мартеничка, обясняват търговци.
Мартеници със зодии, с полускъпоценни камъни, с икони и други елементи допълват асортимента от традиционните Пижо и Пенда, с една единствена цел – да се отговори на желанията на различните клиенти. От щандовете на търговците надничат щъркели и лястовици, украсени с червени и бели конци.
Търсещите разнообразие могат да се снабдят с тематични пана за стена или произведения на декоративното изкуство, които да създадат празнично настроение в дома или офиса. Продават се също така чанове и дървени подкови, които са подходящи са окачване на входна врата. Звукът от чановете прогонва злите сили, а подковата носи късмет, обясняват търговците.
Баба Марта пристига пъстра, като многоликото множество от клиенти...
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.