Пожълтели страници

Водоснабдяването на Добруджа

„Добруджанска трибуна” бр. 50 от 1 септември 1945 г.

Размер на шрифта: a | a | a 20:29 09 септември 2014
Автор: Б. Стефанов
Добруджа е прието да се счита като област бедна на вода. Страда постоянно от недостатък на вода. Французки геолози още преди десетки години писаха, че Добруджа е най-богатата на вода област.
Тези види се намират обаче в големи подземни езера. Ако тези води бъдат извадени на повърхността и Добруджа бъде водоснабдена тя ще стане земен рай.
Тъй като съществуващия малък фонд за водоснабдяването на селата е бил зачеркнат и не може да бъде намерен, а държавата ни не разполага с много средства, за да може днес да осъществи водоснабдяването  на Добруджа. Населението ще запише на драго сърце по един дял от 1000 лв, а мнозина ще запишат и повече от един дял. Събирайки големи суми, съдадената кооперация по водоснабдяването ще се обърне към службата  на водоснабдяването при министерството на последната, съгласно даденото обещание, ще изпрати на първо място именно в Добруджа заръчаните два големи камиона, които ще могат да си произвеждат електрическа енергия  за туряне в действие машините си. С тази машина ще могат да сондират нашата земя  на дълбочина от 1000 – 1200 м.
Така ще узнаем  какво се крие в недрата на Добруджа, ще намерим  големите подземни езера и ще можем да използуваме обилната им вода за водоснабдяването на нашия край.
Не трябва да забравяме , че в България са снабдени едва 30 на сто  от селата  и че държавата вследствие на воденето на Отечествената война и големите плащания, които има да извършва, няма средства днес и за  водоснабдяването на Добруджа.
О. ф комитетите в Добруджа, която събира доброкачествена и обилна реколта, трябва час по-скоро да вземат инициативата за създаването кооперация по водоснабдяването. Населението ще се отзове с ентусиазъм. Суми ще бъдат събрани. Държавата ще  влезе като член в кооперацията и водоснабдяването ще започне да се осъществява,
О.Ф. комитетите да се впрегнат на работа!
                                                               
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.