Закупеният терен от 3,5 дка ще реши само временно проблема с недостига на места за нови погребения Снимка Григор Маринов

След 20 години

Увеличават площта на добричкото гробище с 3,5 декара

Годишно за погребения за необходими 4-5 декара, в момента почти няма свободни места

Размер на шрифта: a | a | a 18:39 16 февруари 2016
Автор: Галина Михайлова
Недостигът на гробни места не е нов проблем. От години пиша докладни по темата до Община Добрич. Дано да се осъществи планираното разширение на гробищния парк, защото вече няма свободни места, каза за в. “Добруджанска трибуна” управителят на общинското предприятие “Обреден дом” в Добрич Светлин Георгиев. Той каза, че в последните четири години е писал за все по-големия проблем с дефицита на места в гробището многократно. Последната докладна по темата Георгиев е внесъл на 18 ноември 2015 г. Разширението на гробищния парк на Добрич ще бъде една от темите, които ще се обсъждат на предстоящата сесия на Общинския съвет на Добрич. На 23 февруари местния парламент ще гласува докладна записка за закупуване на терен с площ 3,5 декара за разширяване на Гробищен парк – Добрич. Имотът е лозе, частна собственост и в съседство до гробището. Собственичката му предлага да го продаде срещу 4 300 лв. за декар, се посочва в докладната, внесена от кметът на Добрич Йордан Йорданов. Цената е съобразена с началните тръжни цени на подобно имоти от публични общински търгове проведени от Община Добрич, става ясно от приложено заявление от собственичката на терена. В сумата е включено и обезщетение за нереализирана продукция от лозето.
Гробищният парк на Добрич е разположен на площ от 265 декара. В него са обособени две части – християнска и мюсюлманска. И в двете части незаетите места са почти изчерпани, се посочва в докладната на управителя на Обреден дом – Добрич, внесена през ноември миналата година. Според цитираните в документа данни гробните места в мюсюлманската част ще стигнат за около 5-6 месеца, а в християнската за не повече от месец и половина. Към момента обаче, 3 месеца по-късно ситуацията е различна и няма никакви незаети места и в двете части на гробището, обясни Георгиев. Той добави, че за да се овладее ситуацията с острия недостиг на места е разчистван допълнително терен в гробището, където е разбиван бетон и е премахван стар водопровод.
Със същата цел бе кампанията по разчистването на стари гробове, които са изоставени, неподържани и без паметни плочи. Тя се проведе през 2012 г., като бе съпътствана от информационна кампания, адресирана до добричлии. Част от хората се отзоваха и някои гробове бяха приведени в нормален вид, тленните останки от друга част от изоставените и неподдържани гробни места бяха преместени в костници, каза Георгиев. От тази иницатива са се освободили около 100 гробни места, които от началото на 2013 г. отново са предоставяни за ползване и те вече са заети. Георгиев каза, че интересът е бил сравнително слаб. Има и такива гробове, които е невъзможно да се използват отново, защото върху тях има израстнали 30-40-годишни дървета, чието изкореняване е много трудна задача.
Простата аритметика показва, че настоящото разширение на гробището ще реши проблема с недостига на свободни места за период около 1 година, защото за извършване на погребения годишно са необходими около 4-5 декара земя.
Площта на гробищния парк на Добрич е разширявана последно преди около 20 години. Тогава към територията му са добавени почти 105 декара.
реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.