Димитър Димитров

Заради липсата на кадри:

Туристическия бизнес работи на принципа “Направи си сам!”

Огромен недостиг на работна ръка за лятото, квалифицираните бягат заради по-големи заплати или просто сменят професията

Размер на шрифта: a | a | a 20:45 27 май 2015
Автор: Галина Михайлова
С огромен недостиг на кадри за туризма стартира летния сезон не само по Северното, но и по Южното Черноморие. Проблемът, актуален от години, този път е още по-сериозен. Това потвърди и директорът на Дирекция “Бюро по труда” в Добрич Васил Сивков. Според него от години не е имало толкова много свободни работни позиции в сферата, обявени от бюрата по труда и оставащи незаети. Търсенето на квалифицирани кадри за лятото е изключително голямо, както за нашия район, така и за туристическите обекти по Южното Черноморие. Въпреки проведените обучителни курсове по основни професии в туризма, кадрите са крайно недостатъчни на брой. Впечатление прави и факта, че е много слаб интереса към работа или допълнителна квалификация в тази област от страна на безработните, коментира Сивков. Много малко на брой са и завършващите с подходящо образование млади хора, които да се реализират в сферата на туризма.
Според статистиката на дирекция “Бюро по труда” в Добрич много голяма част от обявените свободни работни места през април са в сферата на туризма. Броят им е 862. Актуалните към 27 май работни места са 1 402, от тях 140 са за професии в туризма в Балчик, 390 са вакантните позиции в Албена, 127 – в Кранево, 260 – в КК “Златни пясъци”, 24 – в Обзор и Царево, 198 - в Слънчев бряг и 14 – в обекти в Каварненско.
В момента е в разгара си не съревнование, а своеобразна война за кадри между Северното и Южното Черноморие.
Става въпрос за своеобразно наддаване. Това каза председателят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в регион Североизточна България – Добрич Димитър Димитров. Буквално се стига до надлъгване, за да се осигури персонал за заведенията и хотелите. Всичко започва често с обещания за много голямо месечно възнаграждение през сезона. После се стига до “Е, нали видя, че руснаците не дойдоха, слаб сезон е…” и работника получва не по 3 000 лв., а по 300 лв. месечно. Има и такива колеги, които не са коректни и заради тях много способни хора се отказват от работа в бранша. И това се случва на фона на големия недостиг на квалифицирани кадри и е в ущърб на коректните работодатели, заяви Димитров.  
Основната причина за недостига на кадри е неглижирането на професионалното образование, а основния виновник е МОН
Без колебание председателят на браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за североизточен регион посочва за основен виновник за липсата на работна ръка в туризма  Министерството на образованието и науката и по-точно политиката по отношение на професионалните училища. В Добричка област има две основни сфери, които осигуряват работа – земеделието и туризма. Над 25 000 са работещите в сферата на туризма в Добричка област, каза Димитър Димитров. Това не включва само персонала на хотелите и ресторантите, а всички извършващи дейности свързани с изхранване, транспорт на туристите и др. Но образованието, което се дава на младите хора в района не отговаря на нуждите на туристическия бранш. В Професионална гимназия по туризъм “П. К. Яворов” в Добрич средно на година се дипломират около 80 – 100 младежи. Половината от тях продължават образованието си в университети и не са потенциални кандидати за свободни работни места. От останалите 50%, 20 на сто са предварително пазарени от колеги. Така остават около 30%, които могат да бъдат наети в местните туристически фирми.
В момента за работа в сферата на туризма в областта се търсят около 1000 човека. А реално в потока от потенциални кадри, с подходящо образование, се вливат най-много 30 младежи, посочи Димитров.  Друг голям проблем според него е, че голяма част от децата имат нереалистични очаквания за бъдещето си. Те растат със съзнанието, че учат за мениджъри и директори… Масово завършват 12-ти клас само с общи теоретични знания, без всякаква професионална подготовка. Така образователна система бълва младежи, които в един момент осъзнават, че не умеят нищо конкретно и знаят малко.
Туристическия бранш отдавна работи на принципа “Направи си сам!”
Всички работодатели в сферата на туризма държат на високата квалификация на персонала си. Според данните на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, конкретно за този летен сезон бранша в Добричко е вложил над 300 000 лв. за обучения и преквалификации на свои работници. Обучителни курсове по професии в сферата на туризма организират и от Агенцията по заетостта, но за 15 дни готвач не се става и затова работодателите прилагат системата “Направи си сам!”. Обученията се организират през неактивния зимен сезон. Друг е проблема, че след като са по-квалифицирани, част от обучените често сменят местоработата си, коментира Димитров.
Квалифицираните бягат, а останалите не проявяват интерес
Както винаги в България основния мотив да смениш работата си е ниското заплащане или нередности в условията за труд.
Например актуалните данни показват, че за Германия са обявени много свободни работни места в сферата на туризма. Трудът на решилите да опитат късмета си там българи ще бъде много по-добре заплатен, в сравнение  с родните ни курорти. Това дава ясна представа за възможния избор на квалифицираните кадри (стига да знаят и чужди езици). В условията на криза и при българския стандарт на живот, работодателите в сферата на туризма и да искат не могат да дават заплати, отговарящи на европейските стандарти. Повишаването на месечните възнаграждения за персонала, ще доведе до оскъпяване на продукта и услугите. Това ще направи фирмите неконкуретноспособни, а в последствие ще доведе до намаляване на работните места и до фалити, обясни Димитров.
Едва 1% от квалифицираните кадри, решили да сменят местоработата си и то в чужбина, продължават да работят в сферата на туризма, повечето направо сменят професията си. Освен размера на заплатите, хората се отказват от работа в тази сфера и защото е сезонна. Става въпрос за заетост от няколко месеца, след което по закон не можем да ги пратим и на трудовата борса, допълни председателят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в регион Североизточна България – Добрич.
Връщането на дуалната система в училищата, при която има 50% практика и 50% теория е пътя за решаване на проблема с липсата на кадри в туризма, и не само, каза още Димитър Димитров.

 
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.