Славка Димитрова е щастлива с първата си рожба, малкият мъж се казва Даниел Георгиев. Снимка Григор Маринов

Д-р Трифон Йорданов

21 януари – Ден на родилната помощ

Спадът в раждаемостта в Добричко се дължи на напускането на младите хора

Размер на шрифта: a | a | a 20:14 20 януари 2015
Автор: Пламен Николов
Все повече млади хора напускат по икономически причини Добричка област и това е основната причина за забелязващата се тенденция към спад на раждаемостта в региона. Това коментира в навечерието на професионалния празник на акушерите и гинеколозите завеждащият АГ-отделението в добричката Многопрофилна болница за активно лечение д-р Трифон Йорданов. 1116 раждания са регистрирани в Добрич през изминалата 2014 г. Броят им е с тридесетина по-малко в сравнение с предходната година. Д-р Трифон Йорданов обаче коментира, че през тази година може да се очаква още по-ниско ниво на раждаемостта заради засилващата се миграция на младежите към големите български градове и към чужбина. 13 са появилите се на бял свят през 2014 г. в добричката болница двойки близнаци. Процентът на недоносените бебета е 11,4 и е под средния за страната, което говори за професионалните и компетентни грижи, които се полагат в местното АГ-отделение за бременните жени. В подкрепа на това твърдение е и фактът, че детската смъртност в добричката болница също е под средната за страната. Д-р Йорданов поясни, че с нормативни промени за раждане вече се смята плод с тежина над 800 грама, появил се на бял свят след 26-та гестационна седмица.
През изминалата година основно бе ремонтирана залата на първия етаж в АГ-отделението, където се извършват оперативните раждания. Поставена е нова подова, антибактериална настилка, сменена е мазилката на стените и таваните.
100 лапароскопски /безкръвни/ операции са извършени в АГ-отделението в Добрич през 2014 г. Тези интервенции са с минимална кръвозагуба и гарантират бързо възстановяване и възвръщане на работоспособността. С безкръвния метод се лекуват успешно стерилитет, кисти на яйчниците, миоми, ендометриоза и други заболявания, информира д-р Йорданов.
В добричкото АГ-отделение работят 10 лекари, 23 акушерки и 13 санитари. Кадровата криза в здравеопазването не се отразява на отделението, в него няма недостиг на кадри. Трима са специализантите, които в момента се обучават за придобиване на специалност гинекология в Добрич, двама от тях са на трудови договори.
От началото на 2015 г. в добричката болница има 46 раждания, в два случая са проплакали близнаци.
АГ-отделението на МБАЛ – Добрич може да се похвали и с добри финансови резултати, при спазване на всички стандарти за качество и добри медицински практики, каза още д-р Трифон Йорданов. От страниците на Вестникът на Добруджа той честити професионалния празник на колегите си с пожелания за здраве, лично и семейно щастие и още повече успехи.

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.