Всяко лято производителите предлагат праскови до КПП-то по пътя Добрич – Силистра.

Заради забрана да продават продукцията си до КПП-то след Рилци

Собственици на прасковени градини ще затварят пътя Добрич – Силистра

Своеобразният пазар увеличава риска от катастрофи, обясняват от ОПУ

Размер на шрифта: a | a | a 19:27 29 юни 2015
Автор: Галина Михайлова
За проблем, който назрява с всеки изминал ден и може да се окаже повод за по-сериозни действия бе сигнализирано в редакцията на в. “Добруджанска трибуна”. Разковничето на проблема е отказа да се дават разрешителни за разполагане на преместваеми обекти за продажбата на плодове и зеленчуци и по-конкретно на продукцията от прасковените градини до КПП-то след кв. “Рилци” по пътя Добрич – Силистра, обясняват собственици на прасковени градини в масива. Те посочват, че има заповед, издадена от Областно пътно управление –Добрич.
От над 20 години собствениците на прасковените градини в масива продават продукцията на КПП-то край пътя. Така желаещите да си купят плодовете местно производство, ги получават направо от производителите и без надценката на прекупвачите. За целта собствениците от масива, които са над 30, плащат такса на ОПУ-Добрич и получават разрешение за крайпътната търговия. Мястото вече е придобило популярност сред добричлии и преминаващите край масивите знаят, че там месните производители на праскови продават продукцията си. Нареждат се кантарите, касите със стока...Вече зрее първият ранен сорт праскови и предстои стоката да се пласира. Преди дни обаче случайно разбрахме за издадената заповед за забрана, съобщава един от собствениците на прасковена градина Георги Ташев. Подобна реструкция до сега не е имало, категоричен е той.
Оказва се, че своята продукция тази година ще може да предлагат единствено собствениците на градини, които имат лице към пътя, а те са едва 5-6 на брой от общо над 30. Съмненията са, че един от собствениците на прасковени дръвчета е решил да отстрани конкуренцията, като за целта е подал множество жалби и сигнали, че струпването на търговци до КПП-то е предпоставка за катастрофи в района. Подобно твърдение обаче останалите производители категорично отхвърлят. В същата междутърговска война вече има и пострадали финансово. Един от производителите се е опитал да изложи стоката си, но веднага е санкциониран след проверка от ОДБХ-Добрич по “недоброжелателен” сигнал, жалват се собствениците на прасковени дръвчета, уверени че се е обадил същият злонамерен техен колега.     
За жалост или радост тази година прасковените дръвчета са отрупани с плод и не е ясно как ще пласираме стоката си, добавят производителите. Вариантът е отново да напълним джобовете на прекупвачите, заявяват те.
От Обласно пътно управление потвърдиха, че действително към момента не се издават разрешения за разполагане на преместваеми обекти на пътя Добрич - Силистра при 76-ти километър (до КПП-то). На заявителите се указват места за разполагане в близост до мястото или на подходящи места по околовръстен път II-97, поясняват от ОПУ-Добрич.
Участъкът от пътя Силистра - Добрич при 76-ти километър се характеризира с целогодишна висока интензивност, мотивират се от управлението. През последните пет години са настъпили 14 пътно-транспортни произшествия, в които има един загинал и петима ранени. Една от причините за възникване на тези пътни инциденти е спирането на автомобили, по време на сезонната търговска дейност, в ляво и в дясно от лентите за движение и пресичането на пешеходци към търговците, заявяват от Областното пътно управление.
Проблемът за местните производители на праскови обаче се оказва сериозен. Те заявяват, че са наели адвокат, който да им потърси правата и да представи проблема пред съответните институции. За целта вече е факт и подписка от собствениците на прасковени градини, която ще подкрепи исканията им. Те са готови и на по-драстични мерки. Ако до 11-12 юли няма развитие по темата ще затворим пътя Добрич – Силистра в частта до КПП-то, заканват се недоволните собственици на плодни дръвчета. 
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.