След години на разруха

Ще реставрират родната къща на Адриана Будевска

20 000 лв. са нужни според оферта на строителна фирма, в местната хазна са предвидени 5 000 лв.

Размер на шрифта: a | a | a 19:19 03 февруари 2016
Автор: Галина Михайлова
Къщата-музей “Адриана Будевска” в Добрич е в окаяно състояние. Сградата се руши от години. За проблема с паметника на културата от местно значение е писано неколкократно на страниците на в. “Добруджанска трибуна”. Търсени са становища на заемащи отговорни постове, които имат отношение към темата. Винаги оправданието е било свързано с липсата на средства, с които къщата на Адриана Будевска да се приведе в подходящ вид.
Със собствени сили Регионалния исторически музей до сега извършва възможното за поддръжката на двора на къщата. Музейната експозиция пък отдавна е изнесена от сградата, която се руши. Външната мазилка на родния дом на Адриана Будевска е напукана, а в по-голямата си част липсва в основите й. Покривът е приел фантастична форма и е неясно как все още част от керемидите не са паднали. Процесът е в развитие от години и белег за това са негативните последици върху цялата къща. Те ясно се виждат и в помещенията. Макар и малки по размер, стаите показват дългогодишната история на разрухата. На места мазилката е паднала до тухла, заради влагата, която е пропита в стените. Дъсчените подове са също в много лошо състояние, като обилната влага е благоприятствала и израстването на гъби. Дори през очите на непрофесионалист картинката показва, че са необходими хиляди левове за ремонта на обекта. Като се има предвид, че става въпрос и за паметник на културата, сумата неименуемо ще се увеличи.
Очаква се състоянието на обекта, който има историческа стойност, да се промени в близко бъдеще. В бюджета си за тази година Община Добрич е предвидила 5 000 лв. за родната къща на Адриана Будевска. Но оферта за ремонта на този паметник на културата, изготвена през януари тази година от строителна фирма по искане на РИМ-Добрич показва, че за цялостната реконструкция на сградата са необходими 19 782 лв. Сред дейностите включени в офертата е доставка и монтаж на турски керемиди. Само за това ще са необходими над 4 000 лв. Близо 2 000 лв. трябват за обработката на дървените части с лак, а още 1 382 лв. ще струва ремонта на дървения под. Без да изброяваме всички дейности, които са необходими за реконструкцията, става ясно че предвидената в бюджета на Община Добрич сума е крайно недостатъчна. Това е и становището на директора на РИМ-Добрич Костадин Костадинов. Той добави, че докладни относно належащата нужда от ремонт на сградата са внасяни в Община Добрич неколкократно през последните 3 години. През декември 2015 г. е пусната докладна и до кмета на Добрич Йордан Йорданов. Отделно докладна записка по темата е получила и д-р Емилия Баева - зам.-кмет "Култура и хуманитарни дейности". В документа се изтъква необходимостта от сума в размер на 20 000 лв., на база на офертата от строителната фирма, обясни Костадинов.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов е издал заповед за временно обезопасяване на обекта и предстои да се подготви и изпрати до Министерството на културата искане за разрешение да се извърши демонтаж на сградата, каза д-р Емилия Баева. След това ще се възложи на лицензиран архитект и изготвянето на проект.
Д-р Баева обясни, че още в края на декември 2014 г. е подадена докладна записка и концепция на Община Добрич за бъдещето на родната къща на Адрияна Будевска до Националния институт за недвижимо културно наследство. Становището на Националния институт за недвижимо културно наследство е било изготвено през юни 2015 г. Но се оказва, че то не е потърсено и съответно не е получено в Общината. Накратко становището гласи, че предвид високата историческа стойност на обекта и намеренията, декларирани от страна на Общината, за неговото активно използване, е целесъобразно да се осъществи цялостна реконструкция на сградата. Тоест трябва да се започне една процедура за пълна реставрация и консервация на къщата по автентични данни, каза ресорният зам.-кмет.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.